2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

90 ezer tanár csatlakozott a sztrájkhoz

2017. október 5., csütörtök 19:43

Általános sztrájkkal követeltek béremelést általános iskolai tanárok Hollandiában. Az iskolák csaknem mindegyike zárva maradt, több mint egymillió diáknak lett szabadnapja. Az Európai Bizottság kimutatása szerint a holland pedagógusok bére a magyar tanárok keresetének öt-hatszorosa.

Nem iskolába, hanem popkoncertre mentek az általános iskolai tanárok Hollandiában. A pedagógusok így tiltakoztak az ellen, hogy nem kapnak megfelelő fizetésemelést a kormánytól. Szerintük alig emelkedett a bérük az elmúlt tíz évben.

„Évek óta alulfizetnek minket, pedig nagyszerű munkát végzünk. Alamizsnát kapunk, és aztán összehasonlítanak minket Koreával, Japánnal és Kínával. Hát akkor menjenek oda, és éljenek ott!” – mondta egy pedagógus.

A tanárok azt szeretnék, ha a kormány 1,4 milliárd eurót költene a bérfejlesztésükre, és így közelítené jövedelmüket a középiskolai tanárokéhoz. Utóbbiak jelenleg húsz százalékkal többet keresnek, mint ők.

A sztrájkhoz becslések szerint 90 ezer pedagógus csatlakozott, emiatt az általános iskolák 90 százaléka zárva maradt. A nyolcvanas évek óta ez volt a második általános tanársztrájk Hollandiában. Ha a követeléseik nem teljesülnek, akkor novemberben újabb munkabeszüntetés következik.

„Túl nagy rajtunk a nyomás, a tanításon kívül adminisztrálnunk kell, beszélnünk kell a szülőkkel, munkacsoportokat kell csinálnunk. Szóval a gyerekek végül nem kapják meg azt, amit kellene, és ez rossz dolog” – mondta egy másik holland tanár.

Az Európai Bizottság kimutatása szerint a holland tanárok még így is nagyságrendekkel többet keresnek, mint magyar kollégáik: tavaly a kezdő fizetésük átszámítva havi bruttó 900 ezer forint volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!