2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

800 menekültet lakoltattak ki egy illegálisan elfoglalt épületből

2017. augusztus 22., kedd 11:52, frissítve: kedd 12:50

Az eritreai és etiópiai bevándorlók megkapták a menedékjogot Olaszországtól, de a lakhatásukról nem gondoskodott az állam. Most az épület előtti parkban várják, hogy segítséget kapjanak az olasz főváros vezetésétől.

A római Termini pályaudvartól egy sarokra, egy hatemeletes, üres irodaépületben élt éveken át az a 800 menekült, akiket a rendőrség a múlt hétvégén kilakoltatott az engedély nélkül elfoglalt szállásról.

A főként Eritreából és Etiópiából érkezett bevándorlók a hatósági intézkedés után sem hagyták el az épület környékét, szemeteszsákokba és bőröndökbe csomagolt holmijukkal a közeli téren táboroztak le.

„Nem vagyunk rossz emberek, nem vagyunk terroristák. Évek óta Olaszországban vagyunk. Nem szegünk meg semmilyen szabályt, tiszteljük a szabályokat, de nekünk is vannak jogaink, ahogy az összes olasznak” – fogalmazott egy eritreai menekült.

Ők korábban megkapták a menedékjogot, tehát legálisan tartózkodnak Olaszországban, a lakhatásukról azonban nem gondoskodott a befogadóállam. Most azt követelik a római városvezetéstől, hogy szállásolják el őket; és ezt kéri az olaszoktól az ENSZ menekültügyi szervezete is.

„Politikai menedékjogunk van, menekültek vagyunk. Nem gondoltuk, hogy ez fog történni. 13 éve vagyunk itt az országban, minden állami segítség nélkül. Sosem kaptunk segítséget” – panaszolta egy másik férfi.

Rómában nincsenek államilag működtetett menekültszállók, és csak addig biztosítanak ételt és szállást az érkezőknek, amíg a menedékjogi kérelmüket elbírálják.

A jövő évi választásokra készülő Olaszországban a legfőbb kampánytéma a bevándorlás. Az illegális migráció által leginkább sújtott EU-tagállam nemrég komoly lépéseket tett a Líbiából a Földközi-tengeren át érkező menekültáradat ellen: a líbiai parti őrséget pénzzel és kiképzéssel segítették, hogy hatékonyabban fogják el az embercsempészeket, és nyomás alá helyezték a tengeren migránsokat mentő civil szervezeteket, amelyek közül több fel is függesztette a tevékenységét Líbia és Olaszország között.

Ennek hatására jelentősen csökkent az olasz partokat elérő menekültek száma: tavaly augusztus első felében még 11 ezren érkeztek, idén ugyanebben az időszakban csak 2 ezren. Ezzel párhuzamosan megugrott a Spanyolországba érkező migránsok száma, az embercsempészek új fő célpontjához 4-szer annyi menekült hajózott júliusban, mint egy évvel korábban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!