2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

75 centiméternyi hó is eshet a fővárosban

2016. január 23., szombat 09:00, frissítve: vasárnap 07:57

A történelem eddigi legsúlyosabb hóvihara érkezett meg Washingtonba. Az Egyesült Államok fővárosában az előrejelzések szerint 75 cm hó eshet szombat estig. A városi tömegközlekedés nem üzemel a hétvégén, országszerte pedig több ezer repülőjáratot töröltek. Az Egyesült Államok középső részén végigvonuló hóvihar miatt több államban kihirdették a szükségállapotot. Eddig legkevesebb 10 ember halt meg.

Történetének legnagyobb hóvihara érkezett meg az Egyesült Államok fővárosába. Az ország középső és keleti részén végigvonuló vihar szombat délutánig akár 75 cm vastag hóréteggel boríthatja el Washingtont. Az ítéletidő miatt a hétvégén szünetel a városi tömegközlekedés, Amerika-szerte pedig több mint 6 ezer repülőjáratot töröltek. Barack Obama a Fehér Házban marad.

„Ez a vihar halálos lesz. Az utcákat ki kell ürítenünk. Ha azt remélik, hogy szombat estig eltoljuk a havat az utakról, sajnos tévednek. Megpróbáljuk az utakat járhatóvá tenni, hogy legalább a mentők és tűzoltók közlekedni tudjanak. Az időtől függően vasárnap tudjuk elkezdeni kiásni a várost” – hívta rá fel a figyelmet a Washingtoni Vészhelyzeti Operatív Törzs igazgatója, Chris Geldard.

A hóvihar több mint 10 államot érint, 8 államban szükségállapotot hirdettek ki. A helyieket minden érintett területen arra kérték, készüljenek fel, vásároljanak be hosszabb időre. Több államban ezért már pénteken kiürültek az élelmiszerboltok. „Azért jöttem, hogy beszerezzek néhány dolgot az utolsó pillanatban, de már teljesen kiürült a bolt, már a raktár is teljesen üres. Üres kézzel jöttem ki, úgyhogy azzal kell beérjem, ami a hűtőben maradt” – mondta egy washingtoni lakos.

A hóvihar áldozatai közül többen közúti balesetben vesztették életüket. New York állam kormányzója már most arra figyelmeztetett, hogy a szokásosnál is erősebb havazás után a melegebb idővel áradásokra kell felkészülni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!