2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

600 millió euró megy el a görögöknél a migránsokra

2016. február 9., kedd 08:11, frissítve: szerda 11:32

Több száz millió eurót kell költenie a csőd szélén álló Görögországnak a migránsválság kezelésére, Horvátországban van olyan járás, ahol szinte senkinek nincs munkája. Külföldi lapszemle.

600 millió eurót vagy a GDP 0,3 százalékát kell Görögországnak elköltenie a migránsválság kezelésére a Görög Nemzeti Bank szerint. Az Ekathimerini című görög lap beszámolója szerint a jegybank még decemberben készítette el az elemzését arról, hogy mennyibe is kerül a migránsáradat. A 600 millió euró nagy része, 35 7 százaléka a fogadóintézményekre, míg 26,3 millió euró a mentésre és keresésre lesz elköltve. Tavaly 900 000 menekült érkezett Görögországba, és az elmúlt hónap számai is azt mutatják, hogy nincs lassulás a migránsáradatban.

Közös lépéseket tesz Ankara és Berlin a szíriai menekülthullám megállítása érdekében – jelentette be Ahmet Davutoglu török miniszterelnök az Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélését követően. Merkel azért utazott Ankarába, hogy a Törökországon keresztül Nyugat-Európába irányuló migránsáradat csökkentéséről tárgyaljon. A Hurriyet Daily News beszámolója szerint Davutoglu elmondta: senki ne várja Törökországtól, hogy egyedül viselje a migránsválság terheit. Nem szabad tétlenül nézni az orosz bombázásokat arra alapozva, hogy a törökök majd úgyis befogadják az érkezőket. Angela Merkel német kancellár úgy vélte, hogy a szír kormánycsapatokat támogató Oroszország bombázásai emberek tízezreinek okoznak szenvedést. Merkel fontosnak nevezte, hogy gyors és látható előrelépés mutatkozzon a menekültek törökországi fogadásában.

A volt Jugoszlávia tagállamainak munkanélküliségi rátáit vetette össze a szerbia Blic című napilap. Az adatok szerint a legtöbb munkanélküli Bosznia-Hercegovinában található, a munkanélküliségi ráta közel 43 százalékos. A két uniós tagállam, Horvátország és Szlovénia egyaránt 10 százalék fölötti mutatót tudhat magáénak. Horvátországban 17,7 Szlovéniában 11,7 százalékos az állástalanok aránya. Szerbiában is a lakosság 17 százalékának nincs munkája, ám az ország déli részén vannak olyan települések, ahol 63 százalékos a munkanélküliség. A rekorder egy észak-horvátországi járás, ahol 86 százalékos a munkanélküliség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!