2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

'56 és 89' szintjére emelte saját kormányzását Orbán

,

2016. október 18., kedd 17:20, frissítve: szerda 12:01

Bajorországban emelte az '56-os forradalom és a rendszer-változás szintjére saját kormányzását Orbán Viktor. A miniszterelnök a magyar főkonzulátus megemlékezésén vett részt a bajor tartományi parlament épületében. A kormányfő szerint Magyarország a földrajzi elhelyezkedése miatt harminc évente az európai harcok fősodrába kerül, így volt ez 56-ban, 1989-ben és most a migrációs válság idején is. A szociáldemokrata ellenzék tiltakozott Orbán Viktor látogatása ellen. Szerintük a nacionalista magyar miniszterelnök jelenléte sértette a bajor parlament méltóságát.

Az 1989-i határnyitáshoz hasonlította a magyar-szerb határ lezárását Orbán Viktor a müncheni magyar konzulátus 1956-os megemlékezésén. A miniszterelnök szerint, amikor Magyarország 27 éve utat engedett a keletnémet menekülteknek, akkor ugyanúgy Európa szabadságát tartotta szem előtt, mint most.

„1989-ben nekünk kellett megnyitni a határt és most 2015-16-ban nekünk kellett lezárni a határt, hogy megállítsuk a délről fenyegető népvándorlást. Egyszer sem kértük a feladatot, a sors, a történelem mérte ki ránk. Mi magyarok csak annyit tettünk, hogy nem futottunk el” – mondta el Orbán Viktor.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint a közös megemlékezés és az Orbán Viktorral való személyes találkozás annak jele, hogy Bajorország és Magyarország hosszú ideje szoros partnerek Európában, a bajorokat és a magyarokat erős barátság köti össze és ez a jövőben is így marad. Seehofer egyet értett a magyar miniszterelnökkel abban, hogy bizonyos ügyekben így a migránskérdésben is a tagállamok érdekérvényesítő szerepére van szükség.

„Ez az emberség és ez a szabadság csak akkor tartható fenn, csak akkor működik, ha keretek közé szorítjuk a migrációt. A migráció megállítása etikai kötelesség annak érdekében, hogy az emberség, a szabadság és emberek biztonsága ebben az országban fenntartható maradjon. Ez volt a mi politikánk hosszú, hosszú hónapokig. És ezért kell megvédeni az unió külső határait, különben az emberség csak egy üres szó lesz” – nyilatkozta a bajor miniszterelnök Horst Seehofer.

A bajor tartományi gyűlés ellenzéki pártjai élesen bírálták, hogy a magyar kormányfő részvételével tartottak megemlékezést 1956-ról a Landtag épületében. A szociáldemokrata párt úgy vélte, Orbán Viktor megjelenése a tartományi parlamentben sérti a bajor Landtag méltóságát és a magyar miniszterelnök nem szívesen látott vendég. A Zöldek szerint a megemlékezés „propagandaízű visszaélés a magyarországi civil ellenállás születésnapjával”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!