2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

5 óra alatt háromszor a Föld körül, elment John Glenn

2016. december 9., péntek 13:11, frissítve: péntek 13:18

95 éves korában meghalt John Glenn amerikai űrhajós. Az asztronauta 1962-es küldetése után 1998-ban, 77 évesen ismét a világűrben járt.

Az űrkutatás egyik leghíresebb amerikai űrhajósa, John Glenn, 1962-ben a világon ötödikként járt az űrben, de ő volt az első, aki megkerülte a Földet. Friendship–7-ben alig 5 óra alatt háromszor. Mielőtt asztronauta lett volna, berepülő pilótaként több gyorsasági rekordot állított fel. Évtizedekkel később pedig, 1998-ban, 77 éves korában, a világ legidősebb űrhajósaként, a Discovery fedélzetén ismét feljutott a világűrbe. Csütörtökön került kórházba az Ohio állambeli Columbusban.

A kórházban nyilvánított részvétet a családtagoknak a megválasztott amerikai elnök. „John Glenn számomra egy nagy amerikai hős volt. Igazi, nagyszerű amerikai hős. Kétszer is találkoztam vele. Szerettem, mindig szerettem, valóban amerikai hős volt. Megtiszteltetés, hogy itt lehettem” – mondta Donald Trump.

Az űrhajós teljesítményét pártoktól függetlenül mindenki elismeri az Egyesült Államokban. Donald Trump ellenfele, a demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton is megemlékezett John Glennről. „Szeretnék egy pillanatra megállni az egyik legnagyszerűbb amerikai távozása miatt. John Glenn szenátor sokunk barátja volt, valódi amerikai hős távozott” – fogalmazott a volt külügyminiszter, Hillary Clinton.

Glenn az űrhajózáson kívül politikai szerepet is vállalt: 1974-től 1999-ig ohiói szenátor volt a demokrata párt színeiben. Négy éve Barack Obama amerikai elnök a legmagasabb, civileknek adható elismerésével, az Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki. A Mercury-program hét tagjáról Tom Wolfe Az igazak címmel 1979-ben írt nagyregényt, történetüket 4 évvel később meg is filmesítették. Glenn szerepét Ed Harris játszotta. John Glenn 5 év híján 100 évet élt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!