2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

400 ezer nigériai gyereket fenyeget az éhínség

2016. december 2., péntek 11:42

Az éhhalállal küzd 75 ezer gyermek Nigériában, és majdnem félmillió kiskorút fenyeget az éhínség – figyelmeztet az ENSZ. A térségben továbbra is aktív a Boko Haram terrorszervezet, amely miatt nem tudnak termelni a gazdálkodók.

Az ország északkeleti részén fekvő Maiduguri városában több ezren élnek menekülttáborban. Többségük a Boko Haram iszlamista csoport és az éhség miatt keresett menedéket. A terrorszervezet ugyanis rendszeresen megtámadja és ellehetetleníti a gazdálkodókat.

Csak ezen a településen legkevesebb 15 tábor működik, a térségben csaknem félmillióan szorulnak az ENSZ élelmiszersegélyére. A nemzetközi szervezet arra figyelmeztetett, hogy most 400 ezer gyereket fenyeget az éhínség, egynegyedük az éhhalál szélén áll.

„A helyiek az élelmiszersegélyektől fognak függeni. Továbbra is alultápláltak maradnak, még kevesebb élelemhez jutnak, és kevesebb lesz a pénzük. A táborokban fognak maradni, és könnyű célpontok lesznek a fegyveres csoportok számára. Lehet, hogy megint megpróbálnak eljutni Európába” – fogalmazott Tim Vaessen, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének munkatársa.

Bár a hadsereg is hadjáratot indított a Boko Haram ellen, a terrorszervezetet nem sikerült felszámolni. Sőt, a közelmúltban megszaporodott az öngyilkos merényletek száma. Az iszlamista kalifátusért harcoló dzsihadisták az elmúlt hét évben 15 ezer embert öltek meg.

Nigériában, Kamerunban, Nigerben és Csádban több mint két és fél millióan hagyták el otthonukat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!