2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

40 éve nem történt ilyen Észak-Koreában

2016. május 6., péntek 11:32, frissítve: péntek 12:21

Észak-Koreában majdnem négy évtized után először tart újra kongresszust az állampárt – a rendezvény Kim Dzsongun hatalmának a megerősítésére szolgál. A kommunista diktátor várhatóan az atomprogram felgyorsítását és gazdasági reformokat jelent be.

Nagyszabású koncerttel készültek az észak-koreai kisiskolások az ország történetének hetedik pártkongresszusára. A műsorból a hazafias dalok éneklése mellett a közelmúltbeli ballisztikusrakéta-fellövés képei sem maradhattak ki.

A kommunista rezsimben harminchat éve nem volt ilyen jelentős politikai esemény, a mostani vezető apja, Kim Dzsongil egyáltalán nem hívott össze kongresszust. A rendezvény várhatóan négy-öt napig tart.

„Nagyon boldogok és büszkék vagyunk, hogy ez a tiszteletre méltó forradalmi hagyomány, amelyet nagyszerű vezetőink alapoztak meg, még ragyogóbbá teszi hazánkat, és hogy nagyra becsült elvtársunk, Kim Dzsongun vezetésével országunk továbbra is a világ első számú hatalma” – mondta egy építőipari munkás.

A Koreai Munkáspárt kongresszusán Kim Dzsongun észak-koreai vezető az elemzők szerint mérsékelt gazdasági reformokat és párton belüli személycseréket jelent be, illetve tovább fogja hangsúlyozni Phenjan atomhatalmi törekvéseit.

Az eseményre száz külföldi tudósítót hívtak meg, de ők csak kívülről láthatják a helyszínt, és közben is minden lépésüket figyelik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!