2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

35 ezer menekült érkezett 2 nap alatt

2016. február 7., vasárnap 18:55, frissítve: vasárnap 19:16

Két nap alatt csaknem 35 ezer szíriai menekült érkezett a szíriai–török határra, és Ankara még egyszer ennyi érkezővel számol a szír kormányerők előrenyomulása és az orosz légicsapások miatt. A török miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Törökország elérte befogadóképessége határát, de nincs abban a helyzetben, hogy megálljt parancsoljon a menekültáradatnak. A görög–macedón határon közben ismét kezd feltorlódni a tömeg.

Megkezdte a macedón hadsereg egy nagyobb, hosszabb kerítés építését a macedón–görög határon. 37 kilométeres lesz és 5 méterre van a novemberben emelttől.

Közben migránsok százai állnak sorban a határon hosszú órák óta. A megerősített biztonsági intézkedések és a kötelező regisztráció miatt lelassult a bejutás. Az érkező migránsoknak félórás interjún kell részt venniük, ahol állampolgárságukat kell bizonyítaniuk. Macedónia ugyanis csak szír, iraki és afgán menekülteket enged be, azokat nem, akiknél kérdéses az állampolgárság.

A regisztráció után a gevgelijai táborból a napi kétszer közlekedő vonatra teszik őket. A táborban az eredeti 1000 helyett most már 2500-an vannak. „Az elmúlt néhány napban a menekültek száma növekszik, nemcsak azért, mert több ember érkezik, hanem azért is, mert a görög oldalon sztrájk volt, a közlekedés leállt és ez az egyik oka annak, hogy a migránsok áramlása felerősödött az elmúlt napokban” – mondta Hana Habahbeh, az ENSZ menekültügyi főbiztosságának koordinátora.

Hozzátette: egyre több hamis dokumentummal találkoznak. „Keményebb intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy a dokumentumokat és minden mást ellenőrizzenek az elmúlt néhány hónapban azért, hogy megállítsák az áradatot. Csak három nemzet: az afgán, az iraki és a szír polgárait engedik be, a rendőrség nagyon sok hamis papírral találkozott” – mondta Hana Habahbeh.

A menekültek is megértik a megerősített biztonsági intézkedések szükségességét, de szerintük a táborban már nehezen viselhető a helyzet. „Ez elég normális, például, ha legálisan akarsz külföldre menni, el kell hogy menjél a nagykövetségre, hogy pecsételjenek az útleveledbe. És minden papír itt is van. A probléma csak az, hogy nagyon sok a menekült, és ez nagy baj, mind a menekültek, mind az alkalmazottak számára” – mondta egy kurd migráns.

Tavaly több mint egymillió ember menekült el a Közel-Keletről, Ázsiából és Afrikából Európába a szegénység, az elnyomás és a háborúk elől. Többségük Németország felé vette az irányt. Csak az elmúlt hónapban 62 ezer menekült érkezett Görögországba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!