2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

30 napos azonnali tűzszünetet követelnek

Hír TV

2018. február 25., vasárnap 19:27, frissítve: vasárnap 19:55

A német kancellár és a francia államfő is felszólította Oroszországot, hogy helyezze nyomás alá a szír kormányt a kelet-gútai tűzszünet érdekében. Damaszkusz külvárosát több mint egy hete támadják a szír kormányerők, a bombázásokban több száz civil, köztük sok gyerek vesztette életét.

Véres harcok folynak a belvárostól nem messze, Damaszkusz egyik külvárosában: a szíriai kormányerők több mint egy hete bombázzák a lázadók kezén lévő Kelet-Gútát. A támadásokban több száz civil, köztük sok gyermek vesztette életét. A sebesülteket nem tudják elszállítani, ráadásul hiány van vízből és élelmiszerből.

A kritikus helyzet miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa is összeült, és 30 napos, azonnali tűzszünetet követelt a szemben álló felektől. Az erről szóló határozatot egyhangúlag fogadták el.

„Most mindenki a szíriai rezsimre, valamint Iránra és Oroszországra fog figyelni. A határozattal azt akarjuk elérni, hogy az Aszad-rezsim állítsa le katonai akcióját Kelet-Gúta környékén, és engedje be a humanitárius segítséget. Mi azonban erősen kételkedünk a rezsim együttműködésében” – mondta Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.

A német kancellár és a francia elnök szintén azt kérte az orosz elnöktől, hogy gyakoroljon nyomást a szíriai elnökre az azonnali tűzszünet érdekében. Oroszország ugyanis a szír kormányerők katonai szövetségese. A határozat elfogadása után ritkultak, de nem álltak le a bombázások.

A szír kormány szerint nem a civileket, hanem a terroristákat támadják. Kelet-Gútát ugyanis több iszlamista csoport, köztük az al-Kaida terrorszervezet korábbi szövetségese uralja. Aszad a bombázásokkal szárazföldi offenzívát készít elő, ez ugyanis az utolsó, lázadók uralta település a térségben.

A Kelet-Gútában rekedt civilekért Ferenc pápa is felemelte a szavát. „Több száz, ezer civil áldozat van, gyerekek, nők, idős emberek. Találat ért kórházakat, az embereknek nincs mit enniük. Ez embertelen. Nem harcolhatsz a gonoszság ellen egy másik gonoszsággal. Ezért szívemből kérem az erőszak megállítását” – szónokolt a katolikus egyházfő.

Szíriában 2011 óta zajlik polgárháború a kormányerők, a különféle lázadó- és terrorcsoportok, valamint külföldi szövetségeseik között. A harcokban mintegy félmillióan haltak meg, legkevesebb tízmillióan elmenekültek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!