2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

30 ezer turistát kellett evakuálni

2017. augusztus 11., péntek 13:03, frissítve: péntek 13:04

Kínában 30 ezer turistát telepítettek ki Szecsuánból, ahol két napja erős földrengés volt egy kedvelt hegyi üdülőhelyen. Több környékbeli út járhatatlan, a mentést rendszeres sziklaomlások nehezítik. A földrengésben 19 ember halt meg és 260-an megsérültek.

Markológéppel és seprűkkel tisztítják az utat a kínai katonák az állami tévé felvételein. Kedd éjjel egy 6,5-ös erősségű földrengés több mint 50 kilométer hegyi utat tett járhatatlanná Kína egyik legnépszerűbb turistalátványossága környékén.

Szecsuán tartomány többek között a nemzeti parkjairól, erdeiről, vízeséseiről ismert. Több szálloda összeomlott, túrázó turistacsoportokat is ki kellett menteni. A 250 sérült között francia és kanadai turisták is vannak. A rengés miatt 30 ezer turistát kellett kitelepíteni. A mentést az áramkimaradások nehezítik. A telefonhálózatok se működnek, még a mobiltelefonok se, mert az adótornyok megsérültek.

„A kárelhárítás elég nehéznek bizonyul, mert például a nagy sziklákat nem lehet robbantani, hisz az újabb lökéshullámokat generálna. Ehelyett légkalapáccsal kell mindent szétverni. Sok útszakaszt csak hetek múlva fogunk tudni megtisztítani. A már átadott útszakaszokon is folyamatos a kőomlás veszélye, tehát óvatosan kell dolgoznunk” – tájékoztatott egy katonai vezető.

A romokat és a törmeléket nyomkereső kutyákkal kutatják át. Ezer épület omlott össze. A rengés a szomszédos Tibet tartományban is komoly károkat okozott, az államfő is azonnali újjáépítést ígért.

„A helybeliek önként hoztak élelmet, kenyeret, tojást és vizet a katasztrófasújtott övezetből érkező turistáknak. Most kezdenek megérkezni az ország más részeiről küldött segélyek is, úgyhogy lényegében csak a szétosztásukat kell megoldani. A nehézség az akadozó forgalom, ami lassítja a munkát” – nyilatkozta egy önkéntes mentő.

Kedd óta több mint két tucat kisebb erejű utórengés volt. A környéken kilenc évvel ezelőtt volt utoljára pusztító földrengés, az 8-as erősségű volt, akkor 90 ezren haltak meg és negyedmillióan megsérültek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!