2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

260 km/h-s sebességű széllel közelít a Maria

2017. szeptember 19., kedd 07:56, frissítve: kedd 09:20

Ötös fokozatúra erősödött a karibi térség északkeleti részében tomboló Maria hurrikán. A trópusi vihar óránként 260 kilométeres per órás sebességű széllel közelít a Franciaországhoz tartozó Martinique szigetéhez. A hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el. A közelgő trópusi vihar miatt a karibi térség több szigetére is riasztást adtak ki, több száz tűzoltót és katonát helyeztek válságkészültségbe.

A néhány héttel ezelőtt az Irma hurrikán által sújtott Puerto Rico most a Mariára vár. „Most annyira nem készülünk a közelgő hurrikánra, mert két héttel ezelőtt már volt ilyen. Puerto Rico nincs erre felkészülve. Nagyon rossz időnk lesz. Arra kérjük az Urat, hogy komolyabb sérülések nélkül ússzuk ezt meg” – mondta egy helyi lakos.

Az emberek megrohamozták a boltokat, a szigetországban lassan hiánygazdaság alakul ki, a polcok üresen állnak. „Aggódom, mert bár az előző hurrikán során nem szenvedtünk komoly károkat, azért néhány embernek komoly gondokat okozott. Van akinél még mindig nincs áram” – mondta egy másik lakos.

Az emberek az alapvető élelmiszereket mellett, a túléléshez szükséges szerszámokat és faanyagokat is felvásárolják. „Azután a pusztítás után, ami a többi szigeten történt fel kell készülnünk, mert ami jön, az komoly lesz” – mondta egy helyi férfi.

A Franciaországhoz tartozó Martinique szigetén a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el, árhullám veszélyére figyelmeztették a településeket, és válságkészültségbe helyeztek több száz tűzoltót, rendőrt, csendőrt és katonát. A karibi térségben hurrikán és trópusi vihar miatti figyelmeztetéseket adtak ki az amerikai és a brit Virgin-szigeteken, Antiguán és Barbudán, illetve a Szent Márton-sziget francia, valamint holland felén is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!