2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Koptokat mészároltak le Egyiptomban

2017. május 26., péntek 16:07, frissítve: péntek 19:37

Kopt keresztényeket gyilkoltak Egyiptomban, a buszon utazó híveket ismeretlen fegyveresek lőtték agyon. A mészárlásnak legkevesebb 28 halottja és 22 sebesültje van. Az elmúlt hónapokban az Iszlám Állam több támadást is indított koptok ellen.

A két busszal kopt keresztények utaztak volna egy dél-egyiptomi kolostorba. Maszkos férfiak állták útjukat, majd tüzet nyitottak rájuk. A mészárlás huszonhat halálos áldozatot és két tucat sebesültet követelt, a sérültek között gyermekek is vannak.

Az egyiptomi biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak a merénylők ellen, akik terepjárókkal menekültek el a helyszínről. Az államfő válságstábot hívott össze.

A támadás a manchesteri terrorakcióval együtt szóba került az amerikai és a brit külügyminiszter londoni találkozóján.

„Az elmúlt néhány napban, a manchesteri terrortámadás után én mint külügyminiszter voltam a világ minden tájáról érkező, megszámlálhatatlan részvétnyilvánítás csatornája. Megérintett az, hogy a külföldi barátaink és támogatóink milyen gyakran nem is a támadást említették, hanem az ösztönös kedvességet, amely a manchesteriekből árad, ahogy egymás kezét fogják, ahogy a rettenthetetlen büszkeséget és rugalmasságot mutatják a város központjában összegyűlve. Az egységgel és elkötelezettséggel azt mutatják: ha összefogunk, legyőzzük ezt a veszedelmet. Úgy gondolom, hogy a manchesteri emberek megmutatják a világnak az utat. Ma láthattuk azt is, hogy mi történt ártatlan emberekkel Egyiptomban. Ez összefügg azzal a kihívással, amellyel szembe kell néznünk” – emelte ki Boris Johnson brit külügyminiszter.

A 92 milliós Egyiptomban minden tizedik ember kopt kereszténynek vallja magát. Az elmúlt hónapokban egymást követik a koptok elleni merényletek az országban. A korábbi támadásokért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!