2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

170 milliós óra miatt támadják Putyin szóvivőjét

2015. augusztus 4., kedd 09:07

Az orosz sajtó 600 ezer dollár értékű luxusóra miatt támadja Putyin elnök szóvivőjét. A politikus azt állítja, hogy olimpikon feleségétől kapta ajándékba az órát, de a nő egy hónapja még arról nyilatkozott, hogy elszegényedett és segélyből él a családja. Az orosz rubel közben újra történelmi mélyponton van. Egy rubel már csak 4,5 forintot ér, tavaly év elején még 7 forint volt az árfolyam.

Fél éve nem volt ilyen alacsony a rubel árfolyama. Egy euró már majdnem 70 rubelt ér. A visszaesés oka az olajárak csökkenése és a nyugati szankciók. Az ország GDP-je idén várhatóan 4 százalékkal zsugorodik. „A képlet nagyon egyszerű, mert mindenki tudja, hogy Oroszország erősen függ az olajtól. Ezért az olajár további esése – ami ma 50 dollár hordónként – a rubel gyengülésének legnagyobb oka” – mondta az ING moszkvai vezető közgazdásza.

A kormány kamatcsökkentéssel próbálja felpörgetni a hitelezést, de ez meg az inflációt növeli, ettől is gyengül a rubel. „Ez egyáltalán nem tesz jót az országnak. Másrészt viszont jó a kormánynak. A pénz csak úgy be fog folyni a költségvetésbe, mint egy rubelfolyó. De az átlagember számára ez nehéz. Az emberek itt türelmesek, hozzá fognak szokni” – véli egy reklámmenedzser.

A gazdasági mélyrepülés közben Vlagyimir Putyin elnök szóvivőjének a luxusórája keltett vitát. Dimitrij Peskov 600 ezer dolláros, átszámítva 170 millió forintos órát viselt, ami négyévi fizetésének felel meg. A hivatalos verzió szerint olimpiai bajnok feleségétől kapta ajándékba. „Miért ne? Önálló felnőttek, szerintem ebben nincs semmi rossz. Egy olimpiai bajnok eleget keres ahhoz, hogy ilyen ajándékokat tudjon venni” – vélekedett egy moszkvai lakos.


Oroszország a Transparency International nemzetközi listáján a legkorruptabb országok között szerepel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!