2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

16 éves fiú az újabb áldozata a venezuelai sztrájknak

2017. július 27., csütörtök 10:08, frissítve: csütörtök 11:50

Életét vesztette egy tizenhat éves fiú egy caracasi tüntetésen, ő már a második halálos áldozat a kétnapos venezuelai országos sztrájk szerdai kezdete óta. Az akciót a jobboldali ellenzék hirdette meg, hogy megpróbálja meghiúsítani a Nicolás Maduro szocialista elnök által vasárnapra kiírt alkotmányozó nemzetgyűlési választást, amelyek révén az önkényuralmi törekvésekkel vádolt államfő félre akarja tolni útjából a vele szembeszálló, ellenzéki többségű parlamentet. Az április eleje óta tartó folyamatos tüntetéseken eddig összesen százöten vesztették életüket.

„A cél az, hogy az utcán folytassuk, mert nem támogatjuk az alkotmányozó gyűlést. Úgy véljük, az nem old meg semmit” – mondta egy tüntető, Alejandro Rodríguez.

A tüntetők szeméttel, kövekkel torlaszolták el az utakat. A fővárosban a sztrájk és a demonstráció újra erőszakos fordulatot vett: több embert kellett a mentőknek elszállítaniuk, miután a tüntetők összecsaptak a nemzeti gárdával. Az utcai harcban egy tizenhat éves fiú életét vesztette.

Washington közben szankciókkal sújtott tizenhárom volt és jelenlegi kormányzati tisztségviselőt. Az érintettek amerikai bankszámláit befagyasztják, és nem folytathatnak kereskedelmi tevékenységet amerikaiakkal.

„Az érintett honfitársainknak, élükön Elías Jaua Milanóval, gratulálok az imperialista szankciókért. Egész Venezuela támogatását tudhatják maguk mögött ez ellen a törvénytelen, arcátlan, nagyképű országgal szemben, amely más országokat büntet. Az amerikai imperialisták azt hiszik, hogy ők a világ kormánya, és Venezuela ezt el is fogadja. Nem fogadjuk el, visszautasítjuk!” – fogalmazott a venezuelai elnök.

A szankcionáltak listáján szerepel Tibisay Lucena, a nemzeti választási bizottság elnöke is. „Garantáljuk a július 30-ai választáson a venezuelaiak szuverenitását, és hogy hallathatják a hangjukat. Ha engem ezért szankcionálnak, akkor tegyék, boldogan veszem a további szankciókat is” – nyilatkozta Lucena.

Az április eleje óta zajló folyamatos tüntetések során eddig százöt ember vesztette életét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!