2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

157 év után elhallgat a Big Ben

2017. augusztus 16., szerda 12:12, frissítve: szerda 12:51

Négy évre elnémul London egyik legismertebb hangja. A parlament épületének híres órája, a Big Ben felújítás miatt 157 év után, várhatóan 2021-ig elhallgat. A harangokkal nem történik semmi nagyobb munka, de az óraszerkezetet darabokra szedik, és a földön rakják össze újra, a harangszó viszont megsüketítené a toronyban dolgozókat. A Big Ben a brit főváros egyik legtöbbet fényképezett látványossága, az órán egy számlap mindig működni, fog.

A harangot várhatóan négy évig nem lehet majd hallani. London egyik ikonikus látnivalója, a Big Ben, azaz a Westminster-palota óratornyának harangja a következő felújítás miatt hallgat el.

„Nagyon sajnálom, tényleg. Ezt minden turista látni és hallani akarja, úgyhogy elég szomorú, hogy nem fog zenélni” – fogalmazott egy német turista.

A toronyban lévő nagy harang az elmúlt 157 évben minden órában megszólalt. A harangoknak otthont adó, 96 méter magas Erzsébet-tornyot és az órát is renoválják, a munkások épségét akarják védeni az öntvények elnémításával.

„Igen, ma olvastam az újságban. Biztosan helyes így védeni a munkások egészségét, mert a fenti zaj rongálhatja a hallást” – mondta egy megértő belga turista.

Az óraszerkezet javítása lesz a legnagyobb munka.

„Az egész óraszerkezetet darabokra szedjük. Az egyik első feladatunk, hogy levesszük a mutatókat. A mutatók az összekötő szerkezetekkel és a fogaskerekekkel csatlakoznak magához az órához. Ezt mind eltávolítjuk, és lassanként így hozzáférhetünk a legbelső szerkezethez. Ezt is leállítjuk és szétszedjük, az utolsó csavarig, levisszük a toronyból, hogy a földszinten tudjunk vele dolgozni, ahelyett hogy fent csinálnánk mindent” – ismertette a munkafolyamatot Adam Watrobski, a felújítás főépítésze.

A következő négy évben azonban nem marad időjelzés nélkül a londoni látogatóközönség, a tornyon ugyanis egy számlap mindig látható lesz, ez azonban egy csendesebb, elektromos motor segítségével mutatja majd az időt. A legendás harangszó várhatóan 2021. augusztus 21-én tér vissza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!