2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

13 éves öngyilkos merénylőt fogtak

2016. augusztus 22., hétfő 17:43, frissítve: hétfő 17:43

Menekültek százai rekedtek a Kirkuk környéki sivatagban. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az Iszlám Állam akár 3 ezer menekülő embert is foglyul ejthetett, de még mindig vannak, akiknek segítségre van szükségük. Kirkukban közben a helyi hatóságok egy öngyilkos merénylet elkövetésére készülő 13 éves fiút fogtak el.

Embertelen körülmények között élnek azok a civilek, akik az Iszlám Állam által ellenőrzött területekről menekültek el. Sokan közülük a kurdok és az Iszlám Állam közötti területeken vesztegelnek, a Kirkuktól északnyugatra lévő területeken, mert a környező menekülttáborokban nincs hely számukra. A menekültek többsége nő és gyermek, bár vannak férfiak is köztük. „Természetesen itt maradunk, mert itt jobb, mint ott. Ha én most visszamennék, akkor azonnal lefejeznének. Azt mondanák, hogy én megszöktem, és levágnák a fejem” – nyilatkozta egy iraki menekült.

A menekülteknek a sivatagos területen meg kell küzdeniük a hőséggel, miközben sem élelmük, sem vizük nincs. Az iraki kurd harcosok igyekeznek őket ellátni, de nem tudnak nekik elegendő élelmet biztosítani a túléléshez. A pesmerga harcosok szerint könnyen előfordulhat az is, hogy a menekültek között az Iszlám Állam tagjai is beszivárognak a kurd területekre. „Sokat letartóztattunk közülük ily módon. Néhányan eljátszották, hogy a menekültek közé tartoznak, miközben a szappanukban dugták el a robbanóanyagot, de mi lelepleztük őket” – közölte egy kurd parancsnok.

A kurd hatóságoknak magában Kirkukban is meg kell küzdeniük a robbantásos merényletre készülőkkel. Az iraki kurd televízió felvételeket mutatott be arról, hogy a rendőrök egy robbantásos merénylethez használható mellényt fejtenek le egy 13 éves fiúról, aki öt-hat nappal ezelőtt érkezett a városba. A mellényben két kilogramm TNT volt. A török elnök vasárnap arról számolt be, hogy egy nappal korábban szintén egy 12-14 éves fiú robbantotta fel magát egy kurd lakodalomban, ami több mint 50 halálos áldozatot követelt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!