2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Óriásit zuhant 100 nap után Macron népszerűsége

2017. augusztus 12., szombat 13:30

Jelentősen visszaesett a francia elnök, Emmanuel Macron népszerűsége odahaza: 100 nappal a hatalomra jutása után már csak 36 százalék támogatja. Ilyen sokat még az előző, szocialista elnök se vesztett a népszerűségéből. Macron a költségvetési megszorításai miatt népszerűtlen: csökkentene több szociális kedvezményt, de a hadseregtől is forrásokat vonna meg.

Napóleon óta Franciaország legfiatalabb vezetőjeként vette át a hatalmat Emmanuel Macron májusban. A centrista politikus legnagyobb sikere külpolitikai: vendégeskedett nála az amerikai és az orosz elnök, a német kancellárral együtt pedig épp az EU megújítását készítik elő – az uniós értékekkel szembemenő országok, például Magyarország nélkül.

Ha lehetséges ilyen rövid idő után bármit megállapítani, az az, hogy Macron újra nemzetközi szereplővé tette Franciaországot a médiában, diplomáciában. Ami a belpolitikát, munkaerőpiaci reformokat, a versenyképesség fokozását, hosszabb munkaidőt illeti, a kormány tárgyal a szakszervezetekkel – mondja egy szakértő.

Franciaország legnagyobb problémájának az alacsony termelékenység, a rövid munkaidő, a magas szociális juttatások számítanak. A munkaadók évek óta szeretnék elérni, hogy könnyebb legyen elbocsátani és felvenni embereket. Macron augusztusban szerezte meg ehhez a parlament támogatását, de erre még a szakszervezeteknek is rá kell bólintani.

Szeretnénk komolyan átalakítani a társadalmat, szeretnénk egyfajta mobilitást teremteni. A miniszterek, a parlament, mind azon dolgoznak, hogy növeljük a francia versenyképességet. Amíg a szakszervezetekkel is egyeztetünk, addig nem kell tiltakozásoktól tartanunk – mondja a kormányszóvivő.

Macron a választási ígéreteihez híven néhány szociális juttatást, például a lakhatási támogatást csökkentette, és visszavágta volna a hadsereg költségvetését is, de erről azóta is vita van a parlamentben, hiszen Franciaországban másfél éve riadókészültségben van a hadsereg.

Egyszer bejelentenek valamit, aztán az ellenkezőjét. Aztán megpróbálják kitalálni, mi is legyen. A parlament kapkod, Macron pártja tapasztalatlan fiatalokkal van tele, szóval érthető, hogy nincs visszafogottság – mondja egy párizsi nyugdíjas.

Elnöksége századik napján Macronra csak a franciák 36 százaléka szavazott volna. Az előző elnöknél, a szocialista Francois Hollande-nál 46 százalék volt ez az arány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!