2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Kincs a padlásról: készítsünk ágyvégből falitáblát!

2016. május 11., szerda 15:10, frissítve: szerda 15:14

Mire jó egy régi ágyvég vagy egy csorba teáskanna?

A tavaszi nagytakarítás és lomtalanítás kapcsán érdemes átgondolni, mitől válunk meg. Hiszen lehet, hogy egy rég nem használt bútornak vagy ruhadarabnak némi fantáziával új kinézetet és funkciót varázsolhatunk. Az átalakításhoz nem kell feltétlenül barkácsmesternek lennünk, ötleteket pedig másoktól is elleshetünk. Például az Otthonkommandó.hu bloggerétől, Krivarics Dittától. Tekintse meg az Életvonal riportját!

Nézzük, hogy lesz például 10 lépésben egy régi ágyvégből falitábla a konyhába vagy a gyerekszobába.

1. lépés: Csiszoljuk le a fát. Ezt mindenképp a szabadban végezzük, mivel a keletkező por senkit és semmit nem kímél. A fa anyagától függően érdemes több csiszolólappal készülni.

2. lépés: Egy kis kefével tisztítsuk meg a táblát a portól. Majd egy ronggyal és lakkbenzinnel töröljük át.

3. lépés: Az esetleges hibákat kijavíthatjuk fatapasszal, de ha rusztikus hatásra törekszünk, akkor nyugodtan hagyjuk meg ezeket. Szúölővel is érdemes lekezelni a fát, ha a csiszolás után szújáratok bukkannak elő.

4. lépés: Maszkolószalaggal ragasszuk körbe a belső kazettákat, így a keretet nem kenjük össze festékkel.

5. lépés: Jöhet a táblafesték.Ezt egyszerű hobbiboltokban beszerezhetjük. Egy nagyobb ecsettel bőven vigyünk fel a festékből, majd egy kisebb hengerrel húzzuk simára és egyenletesre.

6. lépés: Hagyjuk megszáradni a festéket! A folyamatot akár egy hajszárítóval is meggyorsíthatjuk. Ebben az esetben azonban fontos, hogy csak a legalacsonyabb fokozatot használjuk.

7. lépés: Jöhet egy újabb festékréteg. Ezúttal azonban az előző irányra merőlegesen vigyük fel a festéket. Ismét szárítás következik.

8. lépés: Ha a festék megszáradt, húzzuk le a maszkolószalagokat.

9. lépés: Egy pamaccsal vigyünk fel viaszt a keretre, és egy rongy segítségével jó alaposan dolgozzuk a fába. Ez a viaszréteg védelmet biztosít a fának, és szép csillogást is ad neki.

10. lépés: Helyezzük el a táblát a konyhában vagy akár a gyerekszobában, és kész a lakás új, egyben praktikus dísze!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!