2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szőrtelenítés okosan: praktikus tanácsok bőrünk simaságáért

2016. április 29., péntek 18:00, frissítve: péntek 18:00

A jó idő közeledtével előkerülnek a rövidnadrágok és a szoknyák a szekrény mélyéről. Ezzel együtt pedig nagyobb hangsúlyt kapnak a puha, sima, ápolt lábak is. De valóban erősíti a borotválás a szőrszálakat? Létezik kíméletes gyanta? Praktikus tanácsok bőrünk simaságáért. Szőrtelenítés bőrgyógyászszemmel.

Valljuk be, sokan kipróbáltuk már a klasszikus, nem tartós szőrtelenítési módszerek majdnem mindegyikét, és kompromisszumokat kötve valamelyik mellett le is raktuk a voksunkat. Borotválás, szőrtelenítőkrém használata, epilálás, gyantázás. De melyik a leghatékonyabb és legkíméletesebb módszer? Kezdjük is egy igen gyakori tévhit eloszlatásával.

A borotválkozás kétségtelenül nagy előnye, hogy gyors, olcsó, fájdalommentes, és bármikor elvégezhető. Viszont ez a legkevésbé tartós megoldás. Ezt a technikát a mai napig számos kritika éri. Dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász szerint azonban nem igaz, hogy a borotválást követően a szőrszálak erősödnek, és sűrűbben nőnek vissza. Ez csupán optikai csalódás. A látszólagos erősödés megértéséhez tudnunk kell, hogy azokon a részeken, amelyeket nem borotválunk, a szőrszálak bőrhöz közeli része vastagabb, a végük pedig elvékonyodik. Borotváláskor az elvékonyodott szőrszálakat vágjuk le. Amikor viszont a szőr elkezd nőni, akkor a vastagabb része növekszik, ezért tűnik erősebbnek és sötétebbnek. Éppen ezért ettől a módszertől – a tévhitekkel ellentétben – bőrgyógyász szakértőnk szerint nem kell óvakodnunk.

Borotválás esetén azonban fontos néhány szabályt betartani. Borotválkozni zuhanyzás, illetve fürdés végén érdemes, hiszen ekkorra felpuhul a bőr és a szőr is, így könnyebbé válik az eltávolítás. Mielőtt penge érné a bőrünket, mindenképpen kenjük be borotvahabbal vagy géllel a szőrteleníteni kívánt területet, így elkerülhetjük az esetleges mikrosérüléseket. Emellett javasolt bizonyos egészségügyi szempontokat is figyelembe venni! Legyen szó bármely módszerről, szőrtelenítés előtt és után érdemes hígított fertőtlenítő folyadékkal áttörölni a borotvált területet, hogy sérülés esetén a baktériumok ne hatoljanak be a szőrtüszőbe, és ne okozzanak gyulladást. Emellett a szőrtelenítő eszközök tisztán tartása is fontos.

A szőrtelenítőkrém hatásában a borotváláshoz hasonló. De vajon miként fejtik ki hatásukat a gyakran elég intenzív szagú krémek? A bőrünket és a szőrszálakat egy fehérje, a keratin alkotja. Ezt semmilyen enzim nem képes elbontani, tehát szervezetünk nem tudja megsemmisíteni. Lebontására csupán egy kémiai vegyület, a 30 százalékos kálium-hidroxid képes, amely egy erős lúg. A szőrtelenítőkrémek használata során ezzel a kálium-hidroxidot tartalmazó vegyi anyaggal feloldjuk a szőrtüszőt és a bőr felszínének felső rétegét, így távolítjuk el a szőrszálakat. Ezeknek a krémeknek a mindennapos használatát a bőrgyógyászok nem javasolják, mert a bőrnek néhány napra szüksége van az újjáépüléshez. Megfelelő hidratálással meggyorsíthatjuk a bőr regenerálódásának folyamatát.

Az epilátor a gyantához hasonlóan tövestől tépi ki a szőrszálakat. Mivel lassabban lehet vele haladni, mint a gyantázással, ezért fájdalmasabbnak érzékelhetjük. Ez a módszer elősegítheti a szőrbenövések kialakulását, ezért az erre hajlamos bőrűeknek érdemes időnként epilálás előtt bőrradírozást végezni. Fontos, hogy a bőrfelület legyen zsírmentes és tökéletesen száraz. Epilálás előtt dörzsöljük át a bőrfelületet a szőr növekedési irányával ellentétesen, így az epilátor könnyebben meg tudja fogni a rövidebb szőrszálakat is. Ezáltal pedig hatékonyabbá válhat a szőrtelenítés. Az epilálást követően gyakran enyhe bőrpirosodás észlelhető, ezért ebben az esetben is fontos a szőrtelenítést követő bőrhidratálás.

Az ideiglenes szőrtelenítés legalaposabb, leggyorsabb és legtartósabb módja a gyantázás. Az elmúlt évek legújabb trendje kétségtelenül a cukorgyanta, amelynek legnagyobb előnye, hogy miközben gyökerestől távolítja el a szőrszálakat, nem károsítja az ép hámréteget, vagyis sokkal kíméletesebb a bőrhöz. A gyantázást követő 24 órában nem ajánlott aktívan sportolni, uszodába menni, napozni, illetve szoláriumozni, mert ezek mind irritálhatják a gyantázott bőrfelszínt.

És még egy jó tanács: ha esetleg nem lett tökéletesen sima a bőrünk, közvetlenül egymás után ne szőrtelenítsük ugyanazt a részt másik módszerrel. Így elkerülhetjük a túlzott igénybevételt és az esetleges gyulladást.

De hogy kozmetikus szakértőnk miért int figyelemre az otthoni gyantázással kapcsolatban, és valójában mit is tartalmaz a cukorgyanta, azt riportunkból megtudhatják. Nézzék meg az Életvonal adását, hogy felkészülten várhassák a nyarat!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!