2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Belefér-e a bűnözőnap a diétába?

2016. április 26., kedd 16:42, frissítve: szerda 10:57

Pizza, spagetti, somlói galuska. Tiltott kedvencek a fogyókúra alatt. Vagy mégsem? Belefér-e a bűnözőnap a diétás étrendbe? Tönkreteszik-e a hétvégi kilengések a karcsúságért folytatott erőfeszítéseket?

Egy diéta bevezetésének több oka lehet. Van, hogy egészségügyi okokból – például ételallergia miatt – kényszerülünk meghatározott ételeket fogyasztani. A gyakoribb mégis az, amikor néhány felesleges kilótól szeretnénk megszabadulni és ennek érdekében diétás étrendet követünk. Gond csak akkor van, ha irreális célokat tűzünk ki magunk elé, például a szükségesnél kevesebbet eszünk, vagy túl sok olyan ételt vonunk meg magunktól, amiket szeretünk.

Illóolajok a fogyókúrához
A diétás étrend betartása senkinek sem könnyű, főleg ha kedvenc ételeink illata csapja meg az orrunkat. De vajon vannak-e olyan illóolajok, amelyek segítenek a túlevések megakadályozásában? Bővebben>>

Egy-két hétig talán bírjuk akaraterővel, de aztán jön az esti hűtőfosztogatás, majd a bűntudat, és végül a teljes diéta kudarcba fullad. Sokan éppen ezért a bűnözőnap bevezetésére esküsznek, vagyis egy olyan előre meghatározott napra, amikor engedékenyebbek lehetünk önmagunkhoz, és becsempészhetünk néhány tiltólistás kedvencet a napi étrendünkbe.

Vannak olyan kutatások, melyek szerint, ha nagyon szigorú étrendet tartunk, a csalónap visszaállíthatja kicsit a lassuló sejtszintű anyagcserét. Tihanyi András dietetikus szerint azonban ez nincs teljes mértékben igazolva. A szakértő szerint persze lehet létjogosultsága egy-egy csalónapnak, például azoknál, akik nem elég kitartóak, vagy akik nagyobb túlsúllyal küzdenek, és éppen ezért nem tudnak kezdetben egy nagyon szigorú diétát tartani. A dietetikus ebben az esetben azt tanácsolja: amennyiben tudjuk, hogy hétvégére csökken a kitartásunk, és nagy valószínűséggel elcsábulunk, iktassunk be péntekre egy csaló napot, így elkerülhetjük a hétvégi nagy falásrohamot.

A legjobb megoldás azonban Tihanyi András szerint is az lenne, ha inkább olyan étrendet követnénk, amiben benne van minden, amit szeretünk, kicsit módosítva, kicsit kicserélve az alapanyagokat. Így nem érezzük majd akkora lemondásnak a diétát, ráadásul hosszú távon tartható is lesz. Ebbe néha egy-egy kilengés is belefér, hiszen a szakemberek szerint, ha 80-90 százalékban betartjuk a javasolt étrendet, akkor a maradék 10-20 százalék lehet egy pici félreevés.

A túl nagy lemondások a pszichiáter szerint is gyakran többet ártanak, mint használnak. Dr. Resch Mária már magát a bűnözőnap kifejezést is rossznak tartja, hiszen ez a szó önmagában is bűntudatot kelt az emberben. Azt üzeni, hogy valami helytelen dolgot teszünk. Ráadásul sokaknál pont a kontroll elvesztéséhez vezethet egy-egy ilyen nap. A túl sok evés után persze jön a bűntudat, majd kezdődik elölről a kör, míg végül kimerül az ember. Mária szerint pont ez vezet az úgynevezett jojóeffektushoz. A szakember szerint a lényeg, hogy saját testalkatunkhoz, napi aktivitásunkhoz mérten alakítsunk ki egy olyan étrendet, amiben benne van minden, amit szeretünk, csak mértékkel.

Ha mégis egy-egy nap többet ennénk a kelleténél, fontos, hogy ne próbáljuk a többletkalóriát másnap éhezéssel kompenzálni. A dietetikus szerint nem segít, ha beiktatunk egy víznapot vagy egy nagyon szigorú böjtöt. Hiszen az éhezés alatt az izmainkat is leépítjük, és ha izmainkat leépítjük, akkor a többi napon is kevesebb energiát fogunk felhasználni. Az volna a legcélszerűbb, ha visszatérnénk ahhoz a normálisan tartható napi étrendhez, ami számunkra egy fokozatos, lassú fogyást eredményez.

Nézzék meg az Életvonal riportját, amiből azt is megtudhatják, hogyan szabadult meg plusz kilóitól a Class FM ismert műsorvezetője, Abaházy Csaba, és hogyan tartja azóta is a súlyát úgy, hogy közben kedvenc ételeiről sem mond le…

Az Életvonal korábbi adásai itt tekinthetőek meg>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!