2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Balerina vagy tűsarkú? - Vágó Réka és egy szakorvos tanácsai

2016. május 27., péntek 16:51, frissítve: hétfő 02:47

Balerina legyen vagy tűsarkú? Komfortosak-e a telitalpú magassarkúk? Lehet-e egy cipő szép, kényelmes és egészséges egyszerre? Válaszok az ortopéd szakorvostól és Vágó Réka cipőtervezőtől.

Vágó Réka – ha választania kellene – egy piros magassarkú lenne! Az Életvonal magazinnak nyilatkozó cipőtervező szerint egy nőnek a szép cipő olyan, mint a férfiaknak az autó. Vágyunk rá, és ha megszerezzük, a legszebbnek érezzük magunkat, amikor a lábunkon van. Éppen ezért Rékánál is mindig akad a táskában egy magassarkú, de a nap nagy részében ő is inkább a kényelmesebb darabokra esküszik.

Réka ötéves kora óta táncol, így tisztában van azzal, milyen fájdalmakat és sérüléseket okozhat egy rosszul elhelyezkedő pánt vagy varrás. Éppen ezért az általa készített cipőket magán teszteli. De mivel – mint mondja – neki csak egyfajta lába van, egy kontrollcsoporttal is tesztelteti az egyes modelleket.

Cipővásárlásnál az egyik legfontosabb, hogy tisztában legyünk a lábunk adottságaival – úgy mint az ujjak hosszúsága, a lábfej szélessége, a lábboltozat esetleges süllyedése –, és ezek alapján válasszunk cipőt. Minden esetben próbáljuk fel a kiválasztott darabot, hiszen lábunk sokszor két szám között ingadozik. Éppen ezért soha ne a számozás alapján vegyünk meg egy lábbelit. Felpróbálásnál lehetőleg hagyjuk egy ideig a lábunkon a cipőt, sétáljunk benne.

Vágó Réka tanácsa
„Ha a cipő elsőre szűk, amikor felvesszük, az normális. A bőrcipők a láb hőjétől elkezdenek egy picit tágulni. De ha a cipő két-három perc után már fájdalmasan szorítja a lábunkat, akkor nem szabad megvenni!”

A cipővásárlást nem mindegy, milyen napszakra időzítjük. Börzsei-Knoll Veronika lábsebész és ortopéd orvos szerint sem a kora reggeli órák nem jók, amikor nagyon kipihent a lábunk, sem a késő esti órák, amikor már nagyon fáradt. A legideálisabb a kora délutáni időszak, amikor vérkeringésünk és a napi bioritmusunk is olyan állapotban van, hogy a legátlagosabb állapotban van a lábunk. De nézzük, mi a véleménye az ortopéd orvosnak egy-egy közkedvelt fazonról!

Mindenki nagy kedvence a balerina. Ez nem is csoda, hiszen csak belelépünk, és indulhatunk is. Tartást azonban nem biztosít a bokának, és a talpvastagság sem elegendő a legtöbb ilyen modellnél. A saroknak van egy optimális terhelése, ami jó esetben megoszlik a sarok és a láb között. Ha egy túl vékony talpú cipőben vagyunk, a súly jelentősen hátrahelyeződik, így az ütközés, amely a talpat éri, közvetlenül áttevődik a különböző ízületi szintekre, végig az egész gerincen, egészen a koponyáig.

Egy ugyancsak sarok nélküli, de vastagabb talpú úgynevezett slip-on már jobb választás lehet a kényelmes cipők kedvelőinek. Ezeknél arra kell figyelni, hogy lábujjainknak elegendő hely legyen, illetve hogy a talp kellően rugalmas legyen.

Habár igazán nőies, a telitalpú magassarkú sem kényelmi, sem biztonsági szempontból nem megy át az ortopéd orvos vizsgáján. Veronika szerint a merev talp következtében a lábunkat minden egyes lépésnél szinte odacsapjuk a talajhoz, ráadásul egy extrém magas saroknál járásunk instabillá is válik, így egy rossz lépés akár bokaficamot is okozhat.

Egy magasabb sarok esetében érdemes arra odafigyelni, hogy a láb ráfeküdjön a cipőtalp ívére. „Ha azt tapasztaljuk, hogy az elülső rész és a sarok között a levegőben van a lábunk, akkor biztos, hogy nagyon gyorsan el fogja fárasztani, és fájni fog benne a lábunk” – hívja fel a figyelmet Vágó Réka. A legideálisabb a három-négy centiméteres sarokmagasság, abban akár több órán át is kényelmesen járkálhatunk.

A melegebb napokon már a flip-flop jellegű papucsok is előkerülnek. Ezekkel érdemes vigyázni, hiszen tartást egyáltalán nem biztosítanak a lábnak, ráadásul mivel a lábujjainkkal fogjuk, és visszük tovább a papucsot, egy komoly többletmunkának is kitesszük a lábunkat, így hosszú távú viselésük komoly fájdalmakat okozhat. A szakorvos szerint ezek a papucsok tökéletesek a strandra párperces viselésre, de egész napos használatuk semmiképp sem javasolt.

A klumpa jellegű műanyag papucsok sem alkalmasak egész napos viseletre. Habár lyukacsos kialakításuknak köszönhetően jobban szellőzik bennük a láb, mégiscsak szintetikus anyagból készülnek, ami nem igazán bőrbarát. Ezért érdemes kerülni a műbőr cipőket is. Ha lehetőségünk van rá, inkább valódi bőr és parafa alapanyagú darabokat válasszunk.

Arról se feledkezzünk el, hogy egy cipőt be is kell törni. „Össze kell szoknunk a cipővel. Rá kell alakulnia a lábunkra. Lehet, hogy az első viselésnél feltöri a lábunkat, és ezért utána soha többé nem fogjuk viselni, holott a világ egyik legkényelmesebb cipője. A cipőknek mindig adjunk egy második esélyt!” – tanácsolta az Életvonal magazin nézőinek Vágó Réka cipőtervező.

Tekintse meg az Életvonal riportját!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!