Hírtv - Archívum

Orbán: El kell érni, hogy minden munkaképes ember dolgozzon Magyarországon (+videó)

MNO

2011. február 07., hétfő 15:21
2010 az összefogás éve volt, 2011 a megújulás éve lesz, amikor új alkotmányos alapra helyezzük az országot, 2012 az elrugaszkodás éve lesz, 2013 az emelkedés éve lesz, míg 2014 a gyarapodás éve lesz – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök hétfõi évértékelõ beszédében.
Ez valójában a 13. alkalom, hogy együtt lehetünk – mondta Orbán. Most tizenharmadszor lehetünk itt, ez azt jelenti, hogy bennünket nem fog sem a golyó, sem a vas – tette hozzá. Nincs idõnk várakozni és hálát adunk az Istennek, hogy idáig elhozott minket – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán kijelentette, lassan úgy áll itt, mint egy politikai veterán, aminek megvannak az elõnyei. „A határidõ fontos, a terv is fontos, de a legfontosabb, hogy a terv és határidõ ne szerepeljen egy mondatban”. Ezt nem engedhetjük meg magunkat, köntörfalazás nélkül kell beszélnünk a jövõrõl – tette hozzá.

Orbán elmondta, hogy rengeteg kérdést és tanácsot kapott az elmúlt napokban, „nem veszett ki a magyarokból a közélet iránti érdeklõdés”. Ma már abban a helyzetben van Magyarország és a parlamenti harcokban megedzõdött kétharmados többség és a kormányzás, úgy érzem képesek vagyunk választ adni a jövõt érintõ kérdésekben – tette hozzá. „2010 az összefogás éve volt, 2011 a megújulás éve lesz, amikor új alkotmányos alapra helyezzük az országot, 2012 az elrugaszkodás éve lesz, 2013 az emelkedés éve lesz, míg 2014 a gyarapodás éve lesz.

Nem lehet a disznótorossal kezdeni a disznóvágást

Ez a terv azonban nem a szocializmus ötéves terve, hanem sok millió magyar közös terve, közös akaratunk, elszántságunk, elhatározásunk adja a fedezetét, és végig fogjuk csinálni – mondta Orbán. Ez nem csak egy lehetõség, hanem az utolsó lehetõség. Ez a terv különbözik az elmúlt nyolc év megbukott terveitõl – hangsúlyozta a kormányfõ, hozzátéve, a becsapott emberek összetalálkoztak és kétharmados lendülettel elsöpörték az elõzõ kormányt, „ám a tenyerek viszketése nem múlt el” – tette hozzá.

A veszély nem múlt el. Nincs olyan terv, amely Magyarország megújulása nélkül vezethetne sikerre. Nem kezdhetjük a disznóvágást a disznótoros vacsorával – figyelmeztetett a Fidesz elnöke. Magyarország megújulásáról elmondta: ez újjászületés lesz, küzdelem és küldetés.

Szülõként sûrûn találkozhatunk a kérdéssel, hogy ha átszúrunk a Földgolyón, hogyan tudunk fordítva élni a Föld túlsó oldalán; hogyan tudtunk eddig fejjel lefelé élni? – tette fel a kérdést Orbán Viktor.

A fejérõl a talpára állítjuk a magyar életet

Ma már a több munkáért elismerés, a törvénysértésért büntetés jár – ezt jelenti a megújulás, vagyis hogy a fejérõl a talpára állítjuk a magyar életet – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök hozzátette: a megújulás ugyanakkor újjászületést is jelent. Azt, hogy a magyar nép saját képére kezdi formálni a jövõt, „véget vet a sodródásnak”. Ilyenkor mindenki érzi, hogy a nemzet szelleme kiszabadul börtönébõl. Ekkor tudtak a népek nagy tetteket végrehajtani, mi magyarok is emlékezhetünk ezeréves kereszténységünkre, Európa védelmére, Széchenyire és a reformkor nagyjaira, '48-ra és '56-ra, nagyszerû tudósainkra – sorolta Orbán Viktor.

A kormányfõ elmondta, a nagy elõdök erõt adnak, hanyatlás idején emlékeztetnek, hogy többre vagyunk hivatottak. „A magyar szellem ott van minden magyar mozdulataiban.” Mint Orbán Viktor fogalmazott, ezt érezte az árvízi mentéskor, és a vörösiszap-katasztrófa idején is találkozott vele. „Itt volt velünk, mint egy õrláng, melybõl 2010-ben igazi tûz lett.” A magyar szellem felszabadított erejével a nemzet újjászülethet – tette hozzá.

Ugyanakkor szellemünk táplálására is szükség van, viszont ennek a szellemnek nyomát sem találjuk alkotmányunkban. A szakjogászok még ellennének az átmenetivel, de az nem a magyarok alkotmánya, hanem szovjet mintára készült, kényszerû kompromisszumok eredménye, amire akkor lehetõség volt. A mai magyar élet 1956-ra épül, alkotmányunkban azonban semmi sincs errõl – mondta a miniszterelnök.

Félelmetes és felemelõ

A sorsdöntõ küzdelem elõtt állva egyszerre félelmetes és felemelõ pillanatokat élünk át – mondta a miniszterelnök. A nyugati világot ugyanis óriási lavina fenyegeti, a válság. Az elsõ hótömeg majdnem elsodorta hazánkat, „Görögország már elhasalt, Írország térdre kényszerült”, és újabb és újabb országokat méricskélnek a spekulánsok. Az európai országok ezért közös gazdasági kormányzásra szánták rá magukat, de mi kívül rekedtünk a biztonságos övezeten, így attól félünk, hogy mi lesz a gazdaságunkkal, mi lesz a forintunkkal.

Orbán szerint sebezhetõek vagyunk, a múlt mintha vissza akarna térni az eladósodással, a korrupcióval, a szélsõségek megerõsödésével. A miniszterelnök hangsúlyozta, a válság, az adósság elõl nem térhetünk ki, vállalni kell a küzdelmet, nem húzhatjuk össze magunkat „régi, jó magyar szokás szerint”, mert ez az összeomláshoz vezetõ út lenne.

Orbán szerint a félelem mellett ott van a felemelõ érzés is. Amikor Edison laboratóriuma leégett, az öreg feltaláló azt mondta: a katasztrófa legnagyobb haszna, hogy minden tévedésük elégett vele. És ahogy Orbán Viktor megjegyezte: a feltaláló három hét múlva megszerkesztette a fonográfot.

Európa tehát hadat üzent a válságnak, 2011-ben mi is hadat fogunk üzenni az adósságnak. „Ha nem gyûrjük le, õ gyûr le bennünket” – jelentette ki Orbán Viktor. Megjegyezte: az elsõ lépéseket a bankadóval, a válságadókkal és a nyugdíjrendszer megmentésével már megtettük. Most az a feladat, hogy mindenkinek dolgoznia kell, aki munkaképes. Mert a tétlenség megöli az embert,„a magyart különösképpen”. A magyar ember a maga lábán akar állni, nem segélybõl, ügyeskedésbõl megélni – állapította meg Orbán, aki ismét levelekbõl idézet, melyekben 40-50 éves emberek panaszkodtak neki, hogy õk úgy érzik, már leírták õket, hiába keresnek munkát. A miniszterelnök szerint a munkanélküliség nem egy adat, melyen széttárt karral sajnálkozni kell, mint ezt tették nyolc éven át. Mindenkit kortól és nemtõl függetlenül vissza kell hozni a munka világába – jelentette ki. De azt is tudja, hogy ez nem lesz egyszerû dolog. Nagy hiba lenne egyenlõségjelet tenni azok között, akik szeretnének dolgozni, de nem képesek rá, és azok között, akik tudnának, csak inkább „ebbõl-abból akarnak pénzt csinálni, ha másból nem, akkor tyúklopásból”. Orbán megállapította: az állástalanok nagy többsége akar dolgozni. El kell tehát érni, hogy aki képes rá, az a munkából tudjon megélni. Nem elég tehát felkelni a betegágyból, ki is kell jönni a kórterembõl, és el kell hagyni a kórházat – hozta a példát a miniszterelnök. Mert nem maradhat a külföldi hitelezõk lélegeztetõgépén a kórház, drága ugyanis a bérleti díj, és sokba kerül az oxigén is – mondta Orbán.

A miniszterelnök ezután köszönetet mondott minden embernek az összefogásért, a kilenc hónap alatt elért eredményekért, ugyanakkor ismét hangsúlyozta, ha nem sikerül a megújulás, akkor ismét ránk szakad a múlt, elönt bennünket az államadósság.

Elengedhetetlen a megújulás

A megújulás küldetés, ahogyan az igazi sportoló számára, hogy élete nagy küzdelmét sikerrel vívja meg – mondta a miniszterelnök. Most nekünk is erre kell gondolnunk, nem ajándékba kaptuk ezt a lehetõséget – tette hozzá. Orbán szerint kiharcoltuk magunknak a történelmi lehetõséget, hogy Magyarországot a saját elképzelésünk szerint újjászervezzük. A küldetés teljesítéséhez nekünk is a legjobb állapotba kell hoznunk magunkat – mutatott rá Orbán. A miniszterelnök szerint elengedhetetlen a megújulás ahhoz, hogy tudjuk, mi a jó. „Magunknak is tartozunk annyival, hogy ne csak a jobbnak látó utat lássuk, hanem ismerjük föl a saját hibáinkat.” Mindenki tudására szüksége van a közösségnek – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Múlhatatlanul szükséges, hogy mindnyájan gondját viseljük annak, amit ránk bíztak, ezért nem mondhatunk le a fiataljainkról, küzdenünk kell értük – vélte Orbán. A miniszterelnök szerint a siker és boldogulás kapcsán minden fiatalnak az jut az eszébe, hogy hogyan lehet elmenni Magyarországról. „Ha megállták a helyüket, akkor jöjjenek vissza.” 2011 a megújulás éve, a megújulás újjászületés, a megújulás küzdelem, a megújulás küldetés – zárta évértékelõ beszédét a miniszterelnök. (rá)

A miniszterelnök országértékelõ beszédét 22 órától megismételjük.
Orbán Viktor országértékelõ beszéde

MNO vezető hírek

2

A 15. századra visszaeredeztethető hagyomány, a történelmi foci annyira látványos, mint veszélyes. Tovább

13

Másfél éve már foglalkoztunk a kérdéssel, hogyan szabályos a forgalomba induló kerékpár. Indokolt ezt újra megtenni, van egy szomorú változás is. Tovább

27

Pörneczi Bálint exkluzív fotói a Saul fia alkotóinak cannes-i vörös szőnyeges bevonulásáról, a sajtótájékoztatóról és a tengerpartról. Tovább

28

A civilek a közlekedési infrastruktúra hiányára csak rámutatni tudnak, a hiány pótlása a döntéshozók dolga. Végigtekertünk a Nagykörúton. Tovább