2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:45

Új békejavaslatról tárgyalnak

,

2015. február 6., péntek 06:33, frissítve: péntek 15:08

Az ukrajnai békéről tárgyal Moszkvában a francia elnök és a német kancellár. Francois Hollande és Angela Merkel tegnap Kijevben már megállapodott az ottani vezetőkkel és most Vlagyimir Putyinnal akarják elfogadtatni a feltételeket. Az orosz elnök továbbra is tagadja, hogy katonákat, vagy fegyvereket küldtek volna Kelet-Ukrajnába. Tavaly szeptember óta kellene tűzszünetnek lenni az országban, de ezt egyik fél se tartja be. 5400 halott van már, 80 százalékuk civil. 1 millió 200 ezer ember menekült el az otthonából.

Az orosz agresszió jelenti Ukrajnára a legnagyobb veszélyt a Kijevben tárgyaló amerikai külügyminiszter szerint. John Kerry ugyanakkor azt is elmondta, hogy senki nem akar konfliktusba kerülni Oroszországgal. Szerinte a német kancellár és a francia elnök kijevi látogatása is azt jelzi, hogy a nyugati országok a diplomáciai rendezést tartják elsődlegesnek. „Az, hogy Merkel kancellár és Hollande elnök Kijevben tárgyal, kihangsúlyozza azt, hogy az Egyesült Államok, Franciaország és Németország, valamint a többi nemzetközi partnerünk egységesen Ukrajna mellett áll abban, hogy felszólítsuk Oroszországot, tegye meg azokat a lépéseket, amiket már említettem, késedelem nélkül. A konfliktusnak csak így lehet vége” – mondta Kerry, aki szerint Moszkvának be kell tartania a Minszkben aláírt egyezményben foglaltakat.


Merkel és Hollande pénteken Moszkvában tárgyal a konfliktus diplomáciai megoldásáról. A politikai megoldásra tett erőfeszítéseket a NATO is támogatja. „Ezt az ügyet nem katonai eszközökkel kell megoldani. Az ukrajnai–orosz agressziót egészen máshogy kell kezelni” – fogalmazott az amerikai védelmi miniszter.

A NATO védelmi minisztereinek tanácsa ugyanakkor két napon belül bevethető 5 ezer fős egység létrehozásáról döntött. Ennek hat parancsnoki egységét kelet-európai tagállamokban helyezik el. Hende Csaba honvédelmi miniszter Brüsszelben azt kérte, hogy az egyik 40 fős parancsnoki koordinációs központ Magyarországra kerüljön. Kijev közben gazdaságilag is igyekszik teljesen elhatárolódni, ma már gázimportjának csupán egyharmadát szerzi be Oroszországtól, szemben a korábbi 95 százalékkal. „A múlt év eredményei szerint a gázunk 67 százalékát az Európai Unióból, és csak 33 százalékát Oroszországból vásároljuk. További, lépésről lépésre történő csökkenést követelek az orosz gáz esetében az ukrán energiamérlegben. Ez gazdaságosabb és hatékonyabb” – nyilatkozta Arszenyij Jacenjuk ukrán miniszterelnök.

Az ukrán jegybanknak nem sikerült megállítania a hrivnya zuhanását, a nemzeti fizetőeszköz árfolyama egy nap alatt 46 százalékpontot esett. A háború miatt részben leállt a gazdaság, és éves szinten több mint 17 százalékos inflációval számolnak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!