2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Radar ráadás 17:10

Turistákat lőttek agyon a terroristák – húsz halott

2015. március 19., csütörtök 13:00, frissítve: csütörtök 16:50

Húszra nőtt a tunéziai terrortámadás halálos áldozatainak a száma, a támadók közül ketten haltak meg. Három fegyveres még mindig szökésben van. Az áldozatok között sok európai turista is volt, többek közt olaszok, franciák és lengyelek is. Tunézia elnöke szerint az Iszlám Állam állhat a merénylet hátterében.

Tömegesen menekülnek a turisták Tunéziából a szerdai terrortámadás után. Egy helyi idegenvezető így számolt be a tragédiáról: „A múzeum második emeletén voltam egy csoporttal, amikor hirtelen lövéseket hallottunk. Mindenhol lövedékek süvítettek. Mindannyian elbújtunk. A lövöldözés a parkolóban kezdődött, a parkolót és a múzeumot vették célba.”

A tuniszi parlament mellett, az ország leghíresebb múzeumában szerda délután öt fegyveres rendezett vérfürdőt. Az áldozatok között olasz, francia és lengyel turisták is vannak. A merénylők később túszokat ejtettek az épületben. Órákkal ezután a kommandósok megrohanták az épületet és kiszabadították az összes túszt. Az akcióban egy rendőr is életét vesztette. A támadók közül ketten haltak meg. A többi fegyveres még mindig szökésben van.

A sebesülteket a kórházban meglátogató tunéziai elnök szerint az Iszlám Államnak köze lehetett a merénylethez. „Tunéziában sosem volt terrorizmus. Ezt ide importálták” – mondta Bedzsi Kaid esz-Szebszi.

A 2011-es forradalom óta nem volt jelentős erőszakcselekmény az észak-afrikai országban, de az iraki és szíriai dzsihadistákhoz eddig már több mint háromezer tunéziai csatlakozott – a hatóságok már korábban is attól tartottak, hogy hazatérnek, és terrortámadásokat hajtanak végre.

Közben a hatóságok azonosítottak két támadót: valószínűleg tunéziai állampolgárságú volt az a két férfi, akit a biztonsági erők lelőttek.

Egyre több dzsihadista érkezhet

Nem nőtt jelentősen a terrorfenyegetettség Tunéziában Georg Spöttle szerint. A Hír Televíziónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor elmondta: a következőkben egyre több dzsihadista érkezhet az országba az Iszlám Állam soraiból, a helyi hatóságoknak ezért fokozniuk kell a hatékonyságukat. „Azzal, hogy az Iszlám Állam megvetette a lábát a szomszédos Líbiában, úgymond frontországgá vált és a nemzetbiztonsági kockázat is nőtt Tunéziában, mert az a háromezer ember, akik az IÁ soraiban szolgálnak Líbiában, Irakban, lassan visszaszivároghatnak. Van egy nagyon nagy, több száz kilométeres nyílt sivatagi határ, tehát ez igazából nem ütközik nehézségbe” – mondta Georg Spöttle.

Nincs magyar áldozat

A támadásnak nincs magyar áldozata – Magyarország tunéziai nagykövete szerint. Pántos György úgy tudja: a kedvelt turistalátványosságnak számító múzeumba aznap nem vittek magyar csoportot.

A magyarok egyelőre kitartanak Tunézia mellett

Az IBUSZ kommunikációs vezetője szerint egyelőre nem mondják le tunéziai útjaikat a magyarok. „Jelen pillanatban még nincs érzékelhető hatása a tunéziai eseménynek. A későbbiekben azonban – függően attól, hogy hogyan alakul a kinti eseménysorozat, esetleg lesz-e újabb terrorcselekmény – elképzelhető, hogy hatása lesz majd az idegenforgalomra. Ezt igazolja, amikor az »arab tavasz« idején tulajdonképpen kissé átrendeződött a turisztikai piac és megnőtt a kereslet az olyan országok iránt, ahol effektív biztonságosabban üdülhettek az emberek” – mondta Molnár Anita, az IBUSZ kommunikációs vezetője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!