2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Félszáz halottat követelt az újabb földrengés

2015. május 12., kedd 18:08, frissítve: szerda 10:15

Már legkevesebb 53 halottja van az újabb földrengésnek Nepálban, és több mint 1100-an megsérültek. A Richter-skála szerint 7,3-es erősségű földmozgás epicentruma a Csomolungma alaptábora közelében volt. Katmanduban kiürítették a parlamentet, és lezárták a repülőteret.

Az újabb természeti csapás félbeszakította a nepáli parlament ülését, az elnök beszéde alatt a képviselők riadtan menekültek a teremből. Az ősi hindu templomból is az utcára rohantak az emberek, onnan hívták fel a rokonaikat.

A földrengés epicentruma a fővárostól 83 kilométerre keletre, 18 kilométer mélyen volt, a Csomolungma alaptáboránál, több mint két héttel a 8400-nál is több halálos áldozatot követelő földmozgás után. Az április 25-ei rengés nyomán földönfutóvá vált emberek is ijedten rohantak ki az ideglenes táborokból.

Az országban az előző földrengés óta százezrek laknak sátorban. 250 ezer épület semmisült meg teljesen, 213 ezer pedig súlyosan megrongálódott. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala az újabb csapás miatt a legrosszabbra számít. „Az első vörös riasztás áprilisban volt, ez nagyon súlyos földrengést jelent nagyon sűrűn lakott területen. Igazság szerint a legrosszabbtól tartunk” – mondta a hivatal szóvivője.

Ráadásul az eddig megérkezett nemzetközi segélyek elmaradnak az országok által ígért szinttől. A 415 millió dollár alig 5 százaléka érkezett meg mostanáig Nepálba.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!