2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Több tízezren vonulnak Moszkva belvárosában

2015. március 1., vasárnap 17:00, frissítve: hétfő 12:16

Több mint 100 ezren vonultak Moszkva belvárosában – a pénteken meggyilkolt Borisz Nyemcovra emlékeztek. A menet vége annál a hídnál volt, ahol az ellenzéki politikust agyonlőtték. Sajtóhírek szerint Nyemcovot azért ölték meg, mert bizonyítani tudta az orosz hadsereg ukrajnai szerepvállalását. Az elnök hivatala szerint bérgyilkosság történt – az orosz sajtó egy része arról ír, hogy Nyemcovot a CIA gyilkolta meg, hogy Putyinra és környezetére tereljék a gyanút.

Katonák sorfala között vonult a tömeg Moszkvában. A gyászmenet eredetileg tüntetés lett volna az ukrajnai háború ellen. A szervező, Borisz Nyemcov állítólag bizonyítékokat mutatott volna be arról, hogy orosz katonák harcolnak Ukrajnában. A tüntetők nemzeti zászlóval és Nyemcov fotójával vonultak. „Oroszországért halt meg” – olvasható a feliratokon. Ukrán zászlót kevesen mertek magukkal vinni.

„Ha a hatóságoknak tényleg nem volt közük a gyilkossághoz, akkor nekik is érdekük a gyors kivizsgálás, hogy az elkövetőket és megbízókat mielőbb bíróság elé állítsák. Majd akkor elhisszük, hogy a hatóságoknak semmi közük se volt ehhez a gyilkossághoz” – mondta Gennadij Gudkov ellenzéki politikus.

Vlagyimir Putyin szerint bérgyilkosság történt és kivizsgálást ígért. Az állami propaganda szerint Nyemcovot a CIA ölette meg, hogy az elnökre tereljék a gyanút. Az elmúlt 12 évben, mióta Putyin hatalmon van, hét ellenfelével, újságírókkal, politikusokkal végeztek ismeretlenek, Nyemcov volt a nyolcadik. A 2009-ben meggyilkolt ellenzéki üzletember, Szergej Magnyickij ügyvédje szerint a putyinizmus része a gyilkosság.

„Engem elsősorban a nyugati reakció frusztrál, a britek és az EU reakciója. Még mindig mindenki azt hiszi, hogy Putyinnal lehet tárgyalni bármiről. Nem lehet. 100 százalékig biztos vagyok abban, hogy nem lesz független vizsgálat a gyilkossággal kapcsolatban, hiszen az egész Putyin műve” – mondta Bill Browder ügyvéd.

Nyemcovot a Kreml tövében, egy hídon lőtték hátba péntek este, miután vacsorázni volt a 23 éves barátnőjével. Utolsó interjúját órákkal korábban adta egy moszkvai újságnak, ebben Putyin hatalmának a megdöntéséről beszélt.

„Az ország jelenlegi berendezkedése nem képes megbirkózni a változással. Nincs szabályos választás, az ellenzék nem működhet szabadon, és az állami cenzúra mindent átitat” – kezdte élete utolsó interjúját Nyemcov. Putyint megrögzött hazudozónak nevezte és azt ígérte: elkezdik az elnök hatalmának a lebontását.

„Ami történt, elképzelhetetlen volt. Száz méterre a Kremltől hidegvérrel gyilkolnak meg egy politikust. Elkerülhetetlen, hogy Borisz halála változáshoz vezet majd az orosz belpolitikában. Az emberek előbb-utóbb kinyitják a szemüket és elkezdenek gondolkodni. Nem tart örökké a rendszer” – mondja egy volt miniszterelnök, Putyin ellenzékének egyik vezetője.

Oroszországban független felmérések szerint is a lakosság 70 százaléka áll Putyin mellett, az ellenzéki pártokat csak 10 százalék támogatja, elsősorban Moszkvában és Szentpéterváron.

Fotók, virágok...
Fotókkal, virágokkal emlékeznek Kijev központjában a pénteken meggyilkolt Borisz Nyemcovra. A helyiek szerint nem egyértelmű, hogy ki ölette meg az orosz ellenzék vezetőjét. „Sokan arról beszéltek, hogy Nyemcov érinthetetlen, nem eshet baja, mert a rendszernek szüksége van rá. Sokszor a Kreml jobbkezeként dolgozott és nem a Kreml ellen. Most viszont ő az első halott, a Putyin-rezsim jelképes áldozata – mondta Irina Belacheu ukrán újságíró.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!