2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 15:00

Szoros küzdelem várható az államfői székért

,

2016. december 4., vasárnap 07:42, frissítve: vasárnap 17:59

Szoros eredményre és alacsonyabb részvételre számítanak a szakértők a megismételt osztrák elnökválasztáson. A szavazást azért kell megismételni, mert a helyi alkotmánybíróság választási visszaélések miatt megsemmisítette az eredményt. Októberben azért kényszerültek újabb halasztásra, mert hibás borítékokat postáztak a választóknak.

„Ne jusson náci a Hofburgba” – ilyen plakáttal tiltakozott egy antifasiszta csoport Bécsben. A néhány száz fős tömeg a belvároson keresztül vonult az elnöki palotához, és az Osztrák Szabadságpárt elnökjelöltje, Norbert Hofer ellen tiltakozott. A párt jelöltje azonban nem Bécsben, hanem szülővárosában, a kelet-ausztriai Pinkafeldben adta le szavazatát, és itt igyekezett megnyugtatni a közvéleményt azzal kapcsolatban, hogy nem akarja kivezetni Ausztriát az Európai Unióból.

„Az az üzenetem Európának, hogy pozitív változásokat szeretnék az unióban, és szeretném elkötelezni magam emellett. Nem akarom, hogy Ausztria kilépjen az EU-ból, ezt szeretném világosan kinyilvánítani. Azt kell küldetésünknek tekinteni, hogy Ausztria olyan unió fejlesztésében vegyen részt, amely a szubszidiaritás elvére épül. Az erőnk nem az amorf egységben, hanem a sokféleségben van, ezért az Európai Uniónak ezt kell tükröznie” – szögezte le Hofer.

Ellenfele ugyanakkor megerősítené az uniós tagországok közötti együttműködést és Ausztria pozícióit az Európai Unión belül. „Azt hiszem, ez nem két embertől és a környezetétől függ, de Ausztriának abba az irányba kell haladnia, hogy az EU erős tagja legyen, és tisztában kell lennie azzal, hogy közösen kell közelednünk Európához, és nem darabokra kell szaggatnunk” – hangsúlyozta  Alexander van der Bellen.

A közvélemény-kutatások szoros eredményt jeleznek. Ha a szabadságpárti Hofer nyer, a második világháború óta ő lehet Európa első radikális jobboldali államfője. A választási kampány szokatlanul durva volt.

Az osztrák elnökválasztások körüli huzavona még májusban kezdődött. A szabadságpárt jelöltje akkor a második fordulóban vereséget szenvedett a független zöldek jelöltjével szemben, de az alkotmánybíróság megsemmisítette az eredményt – választási csalások miatt. Azóta a hivatalban lévő elnök mandátuma is lejárt. Bár októberre már egyszer kiírták az új választást, azt is el kellett halasztani, mert hibásan postázták a borítékokat. Tavasszal magas, 72 százalékos volt a részvétel, de a felmérések szerint sokan belefáradtak az elhúzódó kampányba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!