2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Részletes vallomást tett Tarsoly Csaba Quaestor-vezér

2015. április 2., csütörtök 07:33, frissítve: csütörtök 12:21

A Hír TV információi szerint szerdán ismét kihallgatták a vasárnap óta előzetes letartóztatásban lévő Tarsoly Csabát. A Quaestor cégcsoport elnök-vezérigazgatója, úgy tudjuk, részletes vallomást tett a nyomozóknak. Bár a hatóságok már legalább 160 milliárd forintnyi vagyont lefoglaltak a csődbe került Quaestornál, az ellenzéki pártok elégtelennek tartják a kedden elfogadott vagyonzárolási törvényt. A Népszabadság egyébként úgy értesült, hogy nemcsak a külügyminisztérium, hanem a földművelésügyi tárca egyik cége is tartott pénzt a bebukott brókerháznál. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökre ígért pontos adatokat arról, hogy mely állami háttérintézményeknek volt pénzügyi kapcsolata brókercégekkel.

Orgován Béla üzletember, büntetett előéletű tápiósági közmunkás még szerda délután is posztolt Facebook-oldalán. Vagy visszaélt valaki a nevével. A legutolsó bejegyzés mindenesetre a leghíresebb olasz maffiacsoport nevét viselő kávézóból érkezett, amin a Quaestor-ügy feltételezett szálait lehet olvasni. A Hír TV is kereste Orgovánt, de a brókercég budapesti központi irodájában a biztonsági szolgálat nem hallott ilyen nevű emberről.

A korábban a nyilvánosság számára teljesen ismeretlen férfi azzal szerzett hírnevet magának, hogy március 16-án papíron ő váltotta a vezérigazgatói székben a százmilliárdos pénzügyi csalás gyanújába keveredett Quaestror-csoport vezetőjét, Tarsoly Csabát.

A vagyonkimentés szempontjából semmit sem jelent Orgován Béla quaestoros kinevezése – erről Ibolya Tibor beszélt kedden esete az ATV Egyenes beszéd című műsorában. „Orgován Béla az emberölés kísérlete miatt kapott szabadságvesztését követően öt éven belül nem tölthet be semmilyen cégben semmilyen funkciót, mert azt a cégtörvény kizárja, és ez az idő még nem járt le. Mert elnézték sajnos a naptárt Orgován úrék és Tarsoly úr. Ez csak 2015 decemberében fog lejárni” – közölte a fővárosi főügyész.

Megszavazták, majd bírálják

Az MSZP kedden még megszavazta, szerda reggel pedig már bírálta a vagyonzárolási törvényt. „A fideszesek átverték a törvényalkotási bizottságot, átverték az Országgyűlést és átverték az embereket. Éppen ezért mi egy törvénymódosító javaslatot fogunk beterjeszteni, amit kérni fogunk, hogy szintén házszabálytól eltéréssel tárgyaljon a ház, amely kiemeli ezt a rendelkezést a most már elfogadott törvényből. Addig pedig azt kérjük a köztársasági elnök úrtól, hogy mivel ilyen hiányosságban szenved ez a törvény, azt ne írja alá” – hangsúlyozta Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő.

A vagyonzárolás a teljes Quaestor-cégcsoportra vonatkozik, amelybe a bank is beletartozik – tudatta közleményében a Fidesz-frakció a szocialisták nyilatkozatára reagálva. A törvényt azonban az ökopárt is tovább ostorozta. Schiffer András szerint ez egy menlevél Tarsoly Csabának és menlevél azoknak a hivatalos személyeknek, akik mulasztottak a Quaestor-ügyben.

Közben az Együtt úgy értesült: önkormányzati befektetések is veszélybe kerültek a Quaestor-botrány miatt. „Konkrétan Győrről és Vecsésről lehet tudni, hogy a Quaestoron keresztül vettek állampapírt, előbbi egymilliárd, utóbbi 200 millió forint értékben, jelenleg nem férnek hozzá és veszélyeztetik azt, hogy ezt a pénzt véglegesen elveszítik” – nyilatkozta Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja.

Szombat óta most hallgatták ki először

A Hír TV közben megtudta: Tarsoly Csabát a vasárnapi előzetes letartóztatása óta most először hallgatták ki az ügyészségi nyomozók. „Tarsoly Csabát a nyomozó hatóság ma részletesen kihallgatta, ennél többet sajnos nem tudok elmondani önöknek, de azt megerősítem, hogy az első kihallgatásán a mai napon túl vagyunk” – tájékoztatott Papp Gábor, Tarsoly Csaba védője.

Kiderült az is, hogy nemcsak a külügyminisztérium bízta a pénzét brókerekre. A Népszabadság információi szerint a földművelésügyi tárca egyik cégének a Buda-Cashnél vagy a Hungária Értékpapír Zrt.-nél szorulhatott be több száz millió forintja. Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökre ígért tájékoztatást azokról a minisztériumokról és állami hivatalokról, amelyeknek befektetései voltak a bedőlt brókerházaknál.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!