2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Paks II.: évekig is elhúzódhat a jogi vita

2015. november 18., szerda 19:19, frissítve: szerda 19:35

Az Európai Bizottság holnap dönt a Magyarország ellen Paks ügyében javasolt kötelezettségszegési eljárás kezdeményezéséről. A kiszivárgott információ alapján a brüsszeli testület szerint a kormány megsértette az unió közbeszerzési szabályait, mert versenypályázat nélkül ítélte oda a megbízást a Roszatomnak.

Nem díjazza a nemzetközi tender elmaradását az Európai Bizottság. A Bruxinfo értesülése szerint a biztosok ezzel az indoklással szavazzák meg csütörtökön a kötelezettségszegési eljárás megindítását. Ezzel a bővítés felfüggesztésére utasítják a kormányt.

A kabinet álláspontja szerint nincs miről beszélni addig, amíg a bizottság hivatalos levele Brüsszelből Budapestre nem érkezik. „Hivatalos információnk a bizottságtól semmilyen eljárásról, felfüggesztéstől nincs. Mi eddig is nyitottak voltunk mindenféle párbeszédre, a jogszabályokat, az eljárásokat betartva zajlottak az egyeztetések ebben az esetben is. Ha bármi fordulat, esemény történne, tájékoztatjuk önöket” – jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A Demokratikus Koalíció nem vár a hivatalos dokumentumra, a program felfüggesztése helyett a végleges leállítását követeli. „A DK szerint Paks II.-nek minden magyar ember vesztese, és csak az oroszoknak és a Fidesz korrupt oligarcháinak éri meg ez a beruházás” – fogalmazott Gréczy Zsolt szóvivő.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke arra kíváncsi, hogy a kormány mekkora összeget használt fel eddig a tízmilliárd eurós orosz hitelkeretből. „Úgy látjuk, hogy a projekt a maga teljes átláthatatlanságával és titkosításával olyan korrupciós kockázatot tartalmaz, amelyet egyetlen magyar beruházás sem, és ha valami ennyire titkos, onnan sokat lehet lopni” – mondta el a párt társelnöke.

A Portfólió.hu úgy értesült, hogy a Paks II. projekttársaság egyetlen fillér hitelt sem hívott le az oroszoktól. A gazdasági szakportál szerint a kormány pont a folyamatban lévő brüsszeli vizsgálat miatt nem élt a hitelkeret lehívásával. Helyette a magyar költségvetésből finanszírozta az előkészítési költségeket.

A kormánynak két hónapja van a válaszadásra. Ha a kötelességszegési eljárás után az Európai Bíróságra kerül az ügy, évekig is elhúzódhat a jogi vita, ami a 2018-ra tervezett építkezést is késleltetheti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!