2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Híradó 12:00

A hősök azok, akik bátorságukkal és helytállásukkal példát mutattak

,

2015. május 31., vasárnap 14:45, frissítve: vasárnap 19:05

Országszerte megemlékezéseket tartanak vasárnap a magyar hősök emlékünnepén.

A hősök azok, akik bátorságukkal és helytállásukkal példát mutattak, és ezt a példát meg kell őrizni, tanítani kell – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a rákoskeresztúri Új köztemetőben rendezett hősök napi megemlékezésen. Patyi András szavai szerint az első és a második világháborúban elesett katonák a csaták kimenetelétől függetlenül győztesek.

„Győztesek ők és nem csak az utókor szemében, nem csak a nemzeti megmaradás értelmében, nem csak történelmi távlatban, győztesek, mert legyőzték önmagukat. Hősökké azáltal váltak, hogy a minden ember számára legfontosabb érték, a saját életük elé más értékeket helyeztek, a haza, az ezred, a bajtársak, a nemzet, a család, az ország területe, vagy egy eszme, egy eszmény fontosabb volt nekik hőstettük vagy hősi helytállásuk pillanatában, mint önmaguk élete, egészsége, épsége” – fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Patyi András.

A Hősök terén koszorúzással emlékeztek. A Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az állam kötelessége gondoskodni arról, hogy az elesett hősök visszakapják az őket megillető tiszteletet. Kun Szabó István szerint még mindig vannak olyan elesett hős katonák, akik méltatlan körülmények között nyugszanak. Idén kilenc helyszínen, 62 világháborús hős katona földi maradványai kerültek elő.

– Honvédek! Nekünk, katonáknak, akik arra esküdtünk fel, ha kell, életünk árán is megvédjük a hazát, ismernünk kell az előttünk járók útját, hiszen ezt az utat folytatjuk mi magunk is. Mindannyian emlékezzünk az Afganisztánban elesett hőseinkre, a sorban ők a legutóbbiak. Ezen az ünnepi órán, amikor tőlünk nem messze a közös jövőt kereső gyerekek keresik és találják meg mindazt, ami a szép és jó egy májusi vasárnapon, tisztelegjünk azok előtt, akik az életüket adták azért, hogy ez így legyen – fogalmazott a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Az első és a második világháború hőseiről Magyarországon 1946 után elmaradtak a hivatalos ünnepségek, majd 1989-ben emlékeztek meg ismét nyilvánosan. Egy 2001-es törvény pedig újra a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította május utolsó vasárnapját. A magyar hősök emlékünnepén országszerte megemlékezéseket tartanak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!