2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Orbán az Altusról: Hogy hívják ezt a remek céget?

, ,

2015. május 26., kedd 16:57, frissítve: kedd 19:21

Továbbra is tiltott pártfinanszírozást sejt a miniszterelnök az Altus uniós megbízása mögött. A Fidesz kormányzati vizsgálatot kér, az Altus tagadja a tiltott pártfinanszírozás vádját és perel.

A hatályos törvények alapján nem függeszthetik fel a Demokratikus Koalíció költségvetési támogatását – erősítette meg Gulyás Gergely. A Napi Gazdaság írt arról, hogy a kormánypártok erre készülnek a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus uniós megbízása miatt. A Fidesz azt javasolja a kormánynak, vizsgálják a tiltott pártfinanszírozást és változtassanak az összeférhetetlenségi szabályokon.

„Ezt a jelenlegi jogszabályi keretek nem teszik lehetővé, mi pedig jogszerű megoldást szeretnénk. Természetesen jogszabály-módosításban is gondolkodhatunk, de én a saját frakciónkban majd lefolytatandó vitában inkább az összeférhetetlenség kérdésével kapcsolatos vitát és módosítást javasolnám” – fogalmazott a Fidesz országgyűlési képviselője.

Gulyás Gergelyhez hasonlóan a miniszterelnök is inkább a szabályozáson változtatna. Orbán Viktor a parlamentben vitatná meg a kérdést.

– Hogy hívják ezt a remek céget?
– DK.
– Demokratikus Koalíció. És hogy hívják a vállalatot, bocsánat? Altus, ez az. Ennek a két dolognak az összekapcsolódása és az ehhez kapcsolódó tiltott pártfinanszírozás problémája egy olyan ügy, amelyet meg kell beszélnünk a parlamentben, szerintem még nem vagyunk ott, hogy döntést hozzunk, de beszélni mindenképpen kell róla. Példátlan a magyar demokrácia történetében, hogy egyáltalán felmerülhet annak a gyanúja, hogy európai uniós tiltott pártfinanszírozás valósuljon meg egy cégen keresztül egy magyar ellenzéki párt javára – mondta a miniszterelnök.


Közben az Altus Zrt bejelentette: beperelik Orbán Viktort. Azt kifogásolják, hogy a miniszterelnök múlt héten Strasbourgban azt mondta: az unió üzleti megbízatásnak álcázott formában ad pénzt egy cégnek, ami azt egyértelműen pártpolitikai célokra használja fel. Az Altust vezető Dobrev Klára – aki Gyurcsány Ferenc felesége – azt közölte: a kormányfő szavai nem fedik a valóságot, igazukat ezért bíróság előtt akarják bizonyítani. Hozzátette: bocsánatkérést várnak Orbán Viktortól.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!