2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Izrael választ

,

2015. március 17., kedd 14:25, frissítve: vasárnap 11:37

Nem lesz palesztin állam, ha újraválasztják Benjámín Netanjáhút – jelentette ki az izraeli kormányfő az előre hozott választások előtt. A negyedik ciklusáért induló jobboldali politikus pártja a második helyen áll a baloldal mögött az előzetes felmérések szerint. A korábbi évekhez képest magas a választási részvétel a zsidó államban; végeredmény éjfél körül várható.

Rendkívüli rendőri készültség van Jeruzsálemben. Kedd reggel hét órára több mint tízezer szavazóhelyiség nyitott ki Izrael-szerte az országgyűlési választások miatt. A nyolcmilliós országban csaknem hatmillióan járulhatnak az urnák elé. Az izraeliek 25 párt listájára szavazhatnak, a knesszetbe 120 képviselő kerülhet be. A parlamenti küszöb eléréséhez 3,25 százalék kell. A választás a két nagy rivális, a Benjámín Netanjáhú vezette jobbközép Likud és a Jichák Hercog vezette balközép Cionista Unió között dőlhet el.

A negyedik ciklusára készülő izraeli miniszterelnök az elsők között szavazott Jeruzsálemben. „A baloldali párt hatalomra kerülésének megakadályozására egy dolgot kell tenni. Össze kell zárni és a Likudra kell szavazni” – mondta Netanjáhú, aki már a koalíciós partnerekről is döntött. „Mi fogjuk alakítani a következő kormányt. Világossá akarom tenni: nem lesz nagykoalíció a munkáspárttal. Lehetetlen, óriási különbségek vannak köztünk: ők fel akarják osztani Jeruzsálemet, mi egyesíteni akarjuk. Ezekben a kérdésekben mind különbözünk, és ezért az egyetlen kormány, amit alakítok, az nemzeti kormány lesz.”

A kampány során fej fej mellett állt a két legnagyobb politikai erő, ezért szoros eredmény várható a Likud és a Cionista Tábor között. A legutolsó felmérések szerint, ha hajszállal is, de a baloldali erő vezet. A Cionista Unió vezetője is korán szavazott. Ő Tel-Avivban adta le a voksát. „Ez a választás a változás és remény, valamint a csalódás és kétségbeesés között zajlik. Bárki, aki Bibi útját, vagyis a csalódás és kétségbeesés útját akarja folytatni, szavazzon rá, de aki változást akar, reményt, és tényleg egy jobb jövőt Izrael számára, az szavazzon a Cionista Unióra” – nyilatkozta Jichák Hercog társelnök.

A Cionista Unió abban állapodott meg, hogy kétévente, rotációs rendszerben váltják a miniszterelnököt. A választások előestéjén azonban a Netanjáhú-kormány korábbi igazságügyi minisztere – akit a Likud vezetője leváltott – azt mondta: feladná a rotációs rendszert a stabilitásért. „Ez ugyanaz a partnerség, ugyanaz a rotáció. Én csak azt mondtam, hogy természetes nekem, hogy ez nem lehet akadály az új kormány megalakításánál és Netanjáhú leváltásánál” – szögezte le Cipi Livni társelnök.

Izraelben a részvételi arány 2001 óta 65 százalék körüli. A nagyobb szavazati hajlandóság a baloldalnak kedvez, a legutóbbi baloldali győzelmeknél, 1992-ben és 1999-ben 77, illetve 78 százalék adta le szavazatát. Felmérések szerint ezúttal a jogosultak mintegy 80 százaléka tervezi, hogy él szavazati jogával.

Magas a részvétel

A korábbi évekhez képest magas a részvételi arány az izraeli választáson. Délig a jogosultak 26 százaléka adta le a voksát. Benjámín Netanjáhú szerint az izraeli arab állampolgárok a vártnál nagyobb arányban vesznek részt, hogy megakadályozzák a palesztin állam elszigetelését.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!