2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy szoknya egy nadrág 22:00

Hiába tiltakoznak sokan, elkészül a tényleges határzár

2015. július 19., vasárnap 16:40, frissítve: szerda 06:55

Elkészült a déli határzár mórahalmi mintaszakasza, amelyet négyféle módszerrel épített fel néhány nap alatt a honvédség. A kormány jövő kedden választja ki azt a technológiát, amellyel az új vasfüggönyt felhúzzák 175 kilométer hosszan a magyar–szerb határon. A kerítés ellen az ellenzéki pártok és emberi jogi szervezetek is tiltakoznak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága sem tartja jó ötletnek a határok lezárását.

A szerb vöröskereszt és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának belgrádi irodája sátortábort állított fel a Macedónia felől érkező menekülteknek. A menekülteket először átvizsgálják, majd kapnak egy azonosítószámot és orvosi vizsgálat is vár rájuk. Fényképük, ujj- és tenyérlenyomatuk felvétele után visszaengedik őket a táborba, ami azonban nyitott, bármikor bárki elhagyhatja. „Az emberek száma még mindig sokkal magasabb, mint a befogadó kapacitása bármilyen épületnek vagy területnek, amelyet a kormány nyitott vagy nyitni készül. A presevói tábor talán azoknak segít, akik elfáradtak, és most érkeztek Szerbiába és humanitárius segítséget keresnek” – mondta a Belgrádi Emberi Jogi Központ kutatója.

Presevóban 800 menekültet tudnak elszállásolni. Eddig nem találtak AIDS-es, ebolás vagy más, Európában egzotikusnak számító fertőző betegségben szenvedő migránst. „Az orvosi adatok között, amelyeket eddig elkészítettünk, nem található semmilyen veszélyes trópusi betegség, egyelőre szokásos európai betegségekkel találkoztunk. Szóval nincs veszély, minden ország egészségügyi minisztériumával kapcsolatban állunk a migránsútvonalakon” – mondta az Orvosok Határok Nélkül koordinátora.

Az ENSZ adatai szerint július közepéig több mint 45 ezren kértek menedéket a szerb hatóságoktól. A szervezet menekültügyi biztosságának illetékese szerint a határok lezárása nem megoldás. „A pontos hatásokat még nem látjuk, de arra számítunk, hogy néhány menekült, aki most megy keresztül Szerbián, egy rövid időre megragad a magyar határon, de aztán várhatóan csak annyi történik, hogy keresnek egy másik útvonalat Nyugat- és Észak-Európába” – véli Anne-Birgitte Krum-Hansen, az ENSZ menekültügyi hivatalának helyettes vezetője.

Kerítés pedig biztosan lesz: szombat délutánra már el is készült az ideiglenes biztonsági határzár 175 méteres mórahalmi mintaszakasza.


Ismét rekordszámú határsértőt fogtak el a rendőrök. Csak a déli határnál több mint 1300 illegális határátlépőt tartóztattak fel az elmúlt 24 órában. A hét végén csaknem 3 ezer menekülttel szemben intézkedett a hatóság. Két személy ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás. Az illegális bevándorlók többsége a háború sújtotta közel-keleti országokból érkezett.

– 1302 illegális bevándorlóval, köztük 201 gyermekkel intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén szombaton. A legnagyobb számú csoportot 14 óra 30-kor Ásotthalom külterületén fogták el, ott 140 ember: 104 afgán, 14 bangladesi, hét szíriai és hét pakisztáni állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt. Az illegális bevándorlók ügyében a rendőrség idegenrendészeti eljárást kezdeményezett – közölte Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Két menekült kisgyermeket kellett kórházba szállítani Pécsett, mert a kiszáradás jelei mutatkoztak rajtuk. Egy a vasútállomáson tartózkodó civileket segítő orvos segített abban, hogy kapják meg az infúziót a gyerekek, majd saját kocsijával vitte őket vissza a szülőkhöz azért, hogy tovább tudjanak utazni Budapesten keresztül a számukra kijelölt debreceni befogadóállomásra. Pécsre mintegy két hete hoznak menekülteket, ahol regisztráció után továbbküldik őket. Naponta 50-60 embert tesznek vonatra a rendőrök.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!