2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Igen vagy nem? – megjósolhatatlan a voksolás eredménye

2015. július 3., péntek 11:04, frissítve: péntek 17:06

Megjósolhatatlan a vasárnapi görög népszavazás eredménye: a hitelezők feltételeit elfogadók és az azt ellenzők közti különbség minimálisra csökkent. A referendumon arról mondanak véleményt a görögök, hogy beleegyeznek-e az újabb megszorításokba egy újabb nemzetközi hitelért cserébe. A görög kormány már előre bejelentette: lemond, ha az igenek kerülnek többségbe.

Vörös zászlókkal volt tele a Szintagma tér: Athén belvárosában a Görög Kommunista Párt ötezer szimpatizánsa gyűlt össze, hogy tüntessen a nemzetközi hitelezők által követelt megszorítások, valamint a Sziriza vezette görög kormány ellen. A helyi kommunistáknak ugyanis még a Sziriza sem elég radikális.

– Szeretnénk, ha az emberek szerveződnének és harcolnának a megszorítások és a megszorításokat kivetők ellen. Hisszük, hogy csak úgy jutunk előre, ha elutasítjuk a zsarolást, nemet mondunk mind a kormány, mind az EU javaslataira, és saját magunkért harcolunk

A görög ellenzék és az uniós vezetők viszont túl radikálisnak tartják a Szirizát, és arra biztatják a görögöket, hogy mondjanak igent a nemzetközi hitelezők követeléseire a vasárnapi népszavazáson.

„Azok a jó szándékú emberek, akik azt hiszik, hogy a nem szavazattal erősítik az ország tárgyalási pozícióit, komoly hibát követnek el. A nem szavazatot ugyanis az egész világ úgy fogja értelmezni, hogy visszavonulunk Európa szívéből. Ez lesz az első út a kilépés felé” – mondta a korábbi görög miniszterelnök.

A nemzetközi hitelezők többek között a 23 százalékos áfakulcs kiszélesítését, a privatizáció felgyorsítását és a nyugdíjkiadások a GDP egy százalékának megfelelő csökkentését várják el azért, hogy újabb hitelt nyújtsanak Athénnak. A szavazás kimenetele megjósolhatatlan: jelenleg nagyjából ugyanakkora az igennel és a nemmel szavazók tábora.

Elemzők szerint a mostani népszavazás tétje még nem az, hogy Görögország elhagyja-e az eurózónát. Igaz, a nem szavazatok győzelme esetén jelentősen megnőne ennek esélye. A görög kormányfő szerint a népszavazás eredménye után nem sokkal ismét feloldhatják majd a banki és tőkekorlátozásokat.

„Ha az igen szavazatok győznek, akkor a bankok kinyitnak, de egy olyan megállapodással teszik ezt, amely nem életképes. De ha a görög emberek félelemből vagy külső nyomásra így döntenek, akkor ezt tiszteletben tartjuk. Ha viszont a nem szavazatok győznek, akkor már a következő Brüsszelben leszünk, és aláírunk egy megállapodást” – hangsúlyozta a jelenlegi miniszterelnök.

Görögország már el tudja tartani magát, hiszen a költségvetése elsődleges egyenlege pozitív. Az új megszorításokra azért lenne szükség, hogy fizetni tudja tartozásait. A Nemzetközi Valutaalap felé a héten már csődöt jelentett az ország, miután nem tudta kifizetni neki 1,6 milliárd eurós adósságát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!