2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Ezt a kört kártalanítaná 30 millióig a kormány

,

2015. április 14., kedd 07:00, frissítve: kedd 10:36

Csak azokat a Quaestor-ügyfeleket kártalanítaná a kormány 30 millió forintig, akik a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél és annak kapcsolt vállalkozásainál fektették kötvényekbe pénzüket – nyilatkozta a Hír TV-nek a Fidesz-frakció szóvivője az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának ülése után.

A testület arról a törvényjavaslatról tárgyalt, amelyet pénteken nyújtott be a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a kárrendezésről. Rogán Antal kárrendezési alapot hozna létre: az ügyfeleknek járó kártérítést a befektetési vállalkozások hiteleznék meg, cserébe a felszámoláskor megkapnák a Quaestor-csoport teljes vagyonát.

– Riporter: Hány embert jelent összesen ez a kártalanítás, 32 ezerről volt szó, ennyit vagy többet?
Tuzson Bence: 32 ezer emberről beszélünk.
Riporter: De 100-120 ezer ügyfele van a Quaestornak.
Tuzson: Vannak más típusú ügyfelek is, akik mondjuk hagyományos értékpapír-értékesítési folyamatban voltak benne, legjobb tudomásom szerint ott ezek az értékpapírok megvannak, tehát a Quaestor ügyfeleit nem ezen az oldalon érte a kár, hanem kifejezetten a kötvényeseket érte a kár.
Riporter: Tehát akkor ők nem kapnak 30 millióig, nekik megvannak a kötvényeik?
Tuzson: Nekik megvannak a részvényeik, vagy egyéb értékpapírjaik, amennyiben másfajta tevékenységből káruk van, akkor természetesen a Bevának a rendszere továbbra is fennáll.
Riporter: De akkor ők mekkora kártalanítást kapnak?
Tuzson: Abban az esetben, ha nem lenne meg, de legjobb tudomásom szerint megvannak az értékpapírok, akkor a Beva rendszerében a 6 millió forintos kártalanítási rendszer továbbra is fennáll.

Varga Mihály tárgyal a bankszövetséggel

A Quaestor-ügyfelek kártalanításáról a nemzetgazdasági miniszter már tárgyal a Magyar Bankszövetséggel – írja a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet a kormány, illetve az Európai Fejlesztési és Beruházási Bank megállapodására, amely szerint a kabinet csak akkor vethet ki többletterhet a pénzintézetekre, ha arról sikerült megegyeznie velük. Az újság úgy tudja, hogy a Quaestor-ügyben igen távol állnak egymástól az álláspontok.

Nem kell visszafizetni

Nem kell visszafizetniük az állami támogatást a Buda-Cash által megkárosított önkormányzatoknak, a pénzt egy-másfél héten belül átutalják az érintett helyhatóságoknak – jelentette be a nemzetgazdasági államtitkár. Tállai András hozzátette, a csaknem kétmilliárd forintos összegből levonják azt a 245 millió forintot, amelyet gyorssegélyként már hetekkel korábban átutaltak. A csődbe ment Buda-Cash Brókerház érdekeltségébe tartozó kis bankoknál több mint nyolcvan önkormányzat tartotta a pénzét.

Vizsgálódnak

Héttagú, kormánypárti többségű parlamenti albizottság vizsgálja a brókerbotrányok előzményeit. A testület a Buda-Cashnél, a Quaestornál és a Hungária Értékpapír Zrt.-nél történt visszaéléseket tárja majd fel, határidő nélkül. Azt is vizsgálnák, hogy miért kellett 2010 előtt fellazítani a pénzügyi vállalkozások ellenőrzését, és ebben milyen felelőssége volt a Bajnai-kormánynak. Bővebben>>>

Zárt ajtók mögött

Megírtuk, zárt ajtók mögött tárgyalt a győri közgyűlés a Quaestor-szerződésről. A rendkívüli ülést hét ellenzéki képviselő kezdeményezte. A képviselők két napirendi pontot tárgyaltak meg: az önkormányzat és a Quaestor Értékpapír Zrt. közötti szerződésről szóló tájékoztatót, valamint a város szabad pénzeszközeinek naprakész helyzetét. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!