2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Ezért végezték ki Borisz Nyemcovot?

2015. március 8., vasárnap 19:11, frissítve: hétfő 12:01

Vallási bosszú miatt végezhettek Borisz Nyemcovval a hivatalos orosz tájékoztatás szerint. A meggyilkolt ellenzéki politikus lánya nem hisz a hatóságoknak. A gyanúsítottak száma a szombati kettőről mára ötre emelkedett, a bíróság valamennyiüket előzetes letartóztatásba helyezte.

A Nyemcov-gyilkosság öt gyanúsítottját kommandósok szállították a bíróságra, a konvojt páncélozott belügyi járművek biztosították. Valamennyien kaukázusiak, hárman rokonok is. Sajtóhírek szerint a merényletet a rokonok közül követték el ketten. Egyikük neve Zaúr Dadajev, a másiké Anzor Gubasev, de azt egyelőre nem tudni, hogy melyikük lőtte le az ellenzéki politikust. Dadajev korábban egy csecsen belügyi alakulat parancsnokhelyettese volt. Édesanyja szerint muszlim szélsőségesek és kaukázusi lázadók ellen harcolt, szolgálataiért Bátorság Érdemrendet is kapott Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. Dadajev és Gubasev hozzátartozói nem hiszik, hogy ők a valódi tettesek. „Három fiúval vagyok rokonságban, ők nagyon jó gyerekek. Anzor és Sagit apa nélkül nevelkedtek. Nagyon jól tanultak az iskolában. Semmi rosszat nem tudnék mondani rájuk” – mondta az egyik rokon.

A hivatalos orosz tájékoztatás szerint Borisz Nyemcov nem politikai merénylet, hanem vallási bosszú áldozata lett. A gyanúsítottak muszlim szélsőségesek, akik azért végeztek az ellenzéki politikussal, mert rokonszenvezett a Mohamed-karikatúrákat készítő francia gúnylappal, a Charlie Hebdóval. Az egyik orosz hírtelevízió úgy tudja, hogy a merénylőket a telefonbeszélgetéseik buktatták le. Nyemcov lánya nem hisz a hatóságoknak. „Nem. Ez a rövid válasz. Nem. Én nem hiszek ebben. Azt gondolom, (…) Oroszország átlépett egy határt ezzel a gyilkossággal, és az emberek félnek kifejezni a hivatalos állásponttal ellentétes véleményüket” – fogalmazott a meggyilkolt ellenzéki politikus lánya.

A hivatalos verziót mások is kétkedve fogadták. Ők nem hiszik, hogy a gyanúsítottak akartak leszámolni Vlagyimir Putyin egyik legismertebb ellenfelével. Az már a kétkedőket is megosztja, hogy a merénylet megrendelőjét külföldön vagy Oroszországban kell-e keresni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!