2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Ezeket felejtette ki vagyonnyilatkozatából Tasó és Mészáros

2016. július 3., vasárnap 17:59, frissítve: hétfő 08:52

Tasó László közlekedési államtitkár milliós agrártámogatást, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester pedig egy 700 milliós adriai luxusvillát felejtett ki a vagyonnyilatkozatából – a Jobbik szerint az államtitkárnak távoznia kell. Az LMP szerint a vagyonnyilatkozatoknak jelenlegi formájukban semmi értelmük.

Keményen fogalmazott tavasszal a parlamentben a miniszterelnök, amikor Vona Gábor Jobbik-elnök fideszes politikusok és kormányközeli üzletemberek meggazdagodásáról kérdezte. „Magyarországon minden parlamenti képviselő, különösképpen a kormánytagok, kötelesek vagyonbevallást tenni, és annak egyeznie kell a valósággal. Aki nem így jár el, az bűncselekményt követ el” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Vezető fideszes politikusok közül Rogán Antalnak, Szijjártó Péternek és Kósa Lajosnak is kellett már magyarázkodnia a hiányosan kitöltött bevallása miatt.

„Tasó László el akarta titkolni a vagyonnyilatkozatában azokat az ingatlanokat, amelyeket birtokol, a vagyonát kisebbnek akarta feltüntetni a választói szemében” – fogalmazott Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő. A közlekedési államtitkár pontatlanul adta meg földbirtokait, 3,2 millió forint agrártámogatást pedig kihagyott a vagyonnyilatkozatából. „Államtitkár nem maradhat olyan, aki hamisan nyilatkozik a hivatalos okiratban, a vagyonnyilatkozatban, ezért távozzon Tasó László az államtitkári pozícióból, erre szólítja fel a Jobbik” – tette hozzá Kulcsár Gergely.

A napokban előkerült a felcsúti polgármester eltitkolt adriai villája is. „A sikerért tenni kell, sőt még a szerencséért is tenni kell, az sem jön magától” – nyilatkozta Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere.

Mészáros Lőrinc tavaly sikeres évet zárt, több mint 800 millió forint osztalékot vett ki cégeiből. Nem kizárt, hogy a 700 milliós horvátországi rezidencia azért maradt ki polgármesteri vagyonnyilatkozatából, mert valamelyik cégének a nevén van. A homályt egyelőre nem oszlatta el a politikus.

Mészáros Lőrincet a horvát sajtó buktatta le, amikor lesifotókat közölt a válogatott focista, Ivan Rakitic nyaralásáról. A cikk megemlítette, hogy a villa Mészáros Lőrincé. „A vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszerének így nincsen értelme, nem hiába javasoltunk mi egy teljesen más megoldást a probléma kezelésére, Nyilvánvalóan ezek a vagyonok sejthetően sajnos közpénzek felhasználásával, közpénzek magánzsebbe áramlásával, természetesen jogszabályszerűen, jogilag rendezett módon, hiszen ezek a törvények ezt lehetővé teszik, ezek a pénzek, ezeknek a vagyonoknak a felhalmozódása, ez nem jelenti azt, hogy ezeket a vagyonokat ne kéne kivizsgálni, ezeket a szereplőket ne kéne kivizsgálni” – jelentette ki Kanász-Nagy Máté ifjúsági szakszóvivő.

Néhány hete fideszes képviselők söpörték le az asztalról azt a módosító indítványt, amely büntetné a hibás vagyonnyilatkozatot leadó politikusokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!