2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Tusk „brutálisan őszinte” megoldásokat vár

2016. szeptember 16., péntek 10:11, frissítve: kedd 13:44

A migrációs válság és a brexit lesz a fő témája a pénteken kezdődő pozsonyi uniós csúcsnak. Az Európai Tanács vezetője világos problémamegoldást és őszinteséget kért a részt vevő állam- és kormányfőktől. A házigazda szlovák kormányfő szerint a csúcsértekezleten elkészítik a brit kilépéssel kapcsolatos teendők menetrendjét a következő félévre. Robert Fico kijelentette: a 27 ország vezetői egységet akarnak mutatni.

Fokozott biztonsági intézkedések mellett készültek a pozsonyi informális EU-csúcstalálkozóra. A tárgyalások egyik helyszínét, a várat már egy nappal korábban lezárták a turisták elől.

A csúcs előestéjén az Európai Tanács elnöke azt mondta: világos és „brutálisan őszinte” problémamegoldást vár el a résztvevőktől. Az egyik legfontosabb téma a migrációs válság. „Európát jelenleg a válság minden fajtája sújtja. Ugyanakkor személyes véleményem szerint a pozsonyi találkozó mottója az kell legyen, hogy nem szabad ezt a krízishelyzetet hiábavalóságnak tekinteni” – jelentette ki Donald Tusk.

A találkozó 43 év után az első csúcsértekezlet, amelyen nem vesz részt az Egyesült Királyság. A britek azonban Theresa May miniszterelnök távollétében is szóba kerülnek, mert a brexit uniós gazdaságra gyakorolt hatása is a témák között van. „Pozsonyban és utána is meg kell erősítenünk azt, hogy a polgáraink tanultak a brexitből, és hogy vissza tudjuk szerezni a stabilitást, a biztonság érzetét és a hatékony védelmet” – hangsúlyozta az ET elnöke.

Angela Merkel német kancellár a héten hasonlóan nyilatkozott: szerinte a jelenlegi biztonsági és gazdasági helyzetben létfontosságú az EU számára, hogy meghatározzák a blokk gyengeségeit, és hatékony választ találjanak minden kérdésre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!