2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Erdogan halálos ítéletet akar a puccsistákra

2016. július 18., hétfő 11:42, frissítve: hétfő 15:29

Halálos ítéletet kérne a puccsistákra a török elnök. A halálbüntetés kérdését hamarosan tárgyalhatja a török parlament. Ankarában visszavonták a tankokat az utcákról, de folytatódnak a török elnököt éltető megmozdulások. Közben 8000 rendőrt kirúgtak, köztük magas rangú vezetőket is. Azzal vádolják őket, hogy kapcsolatban álltak a puccskísérlet szervezőivel. Hasonló váddal több ezer katonát börtönöztek be.

Ismét nagygyűlés volt a török elnök támogatására Ankarában, hasonló megmozdulásokat tartottak Törökország többi részén is. Recep Tayyip Erdogan azonban még több ilyen fórumot akar, hogy hívei között fokozza az összetartást.

„Nem járnak sikerrel azok, akik káoszt akarnak előidézni, és puccsot szerveznek az országban. Nem tudják megtörni az egységünket és a szolidaritásunkat” – mondta a mezőgazdasági miniszter, Faruk Calik.

A világ vezetői, köztük az amerikai elnök is elítélte a pénteki puccskísérletet. Barack Obama amerikai elnök azonban azt sürgette, hogy Törökország tartsa tiszteletben a jogállamiságot, az amerikai elnök szerint ugyanis túl durva a megtorlás. A török elnök viszont éppen az Egyesült Államokat sürgeti, hogy adja ki az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülent, mert szerinte a hitszónok áll a puccskísérlet mögött.

„A puccskísérlet után még egyszer felszólítom az amerikai elnököt, hogy adja ki Törökországnak ezt a pennsylvaniai férfit. Felszólítom az Egyesült Államokat, hogy ha stratégiai partnerek vagyunk, akkor teljesítsétek a kérésünket. Mi is kiadtunk nektek minden terroristát, akit akartatok” – emlékeztetett a török elnök, Recep Tayyip Erdogan.

Az amerikaiak szerint azonban nincs elég bizonyíték.

„Nincs tudomásom róla, semmilyen bizonyítékom nincs jelen pillanatban, de háromszor is beszéltem a külügyminiszter kollégámmal az utóbbi egy napban, és sürgettem, hogy gyűjtsék össze a bizonyítékokat, amilyen gyorsan csak lehet, és juttassák el nekünk azokat a megszokott csatornákon” – árulta el az amerikai külügyér, John Kerry.

Közben a Pennsylvaniában élő hitszónok tagadja, hogy bármi köze is lenne a puccshoz.

„Ha ez egy puccs, akkor én ez ellen vagyok. Én ellenzek mindenféle puccsot” – így Fethullah Gülen.

A török elnök hívei halálos ítéleteket és kivégzéseket követelnek a puccsistákra. Erdogan pedig arra utalt, hogy a parlamentben napirendre tűzhetik a halálbüntetés ügyét. Ettől tartanak azok a török katonák is, akik a sikertelen puccskísérlet után helikopterrel Görögországba menekültek, és politikai menedékjogot kértek. Ankarában két nappal a puccs után rengeteg rendőri és katonai jármű látható, és a tankok is az utcákon maradtak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!