2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Döntenek ma a kvótaperben, Orbánék kötik ez ebet a karóhoz

2017. szeptember 6., szerda 08:08, frissítve: szerda 11:23

Ma hirdet ítéletet a kvótaperben az Európai Unió Bírósága. Magyarország és Szlovákia 2015-ben támadta meg azt a tanácsi döntést, amely előírta, hogy az országoknak menekülteket kell átvenniük Görögországtól és Olaszországtól. A bíróság illetékes főtanácsnoka már júliusban jelezte, hogy a testület elutasítja majd a keresetet, az Orbán-kormány viszont közölte, hogy ebben az esetben sem fogadja be a menedékkérőket.

Az Európai Unió épp két évvel ezelőtt döntötte el, hogy megsegíti a menekültválság frontvonalán lévő két tagállamát, Olaszországot és Görögországot. A döntés az úgynevezett dublini rendeletet írta felül ideiglenesen, amely előírta, hogy mindig abban az országban kell elbírálni a migránsok menedékkérelmét, ahol először beléptek az unió területére. Mivel a legtöbben a Földközi-tengeren keresztül érkeztek Európába, rengeteg menedékkérő gyülemlett fel a két mediterrán országban.

Az uniós belügyminiszterek – Magyarország ellenkezése dacára – döntöttek a római és athéni vezetésre nehezedő teher csökkentéséről, és ennek érdekében 120 ezer menedékkérő szétosztásáról határoztak. A döntés során figyelembe vették azt is, hogy az egyes országok mennyire terhelhetők, és ez alapján alakították ki a kvótarendszert. Eszerint Magyarországnak 1294 menedékkérőt kellett volna befogadnia a menedékkérelem elbírálása után. Az Orbán-kormány a tagállami szuverenitás megsértésének tekintette a kvótarendszer bevezetését, ezért Szlovákiával együtt az Európai Unió Bíróságán támadta meg a tanácsi döntést.

„A vita lényege, hogy ki mondja meg azt, hogy ki él és ki tartózkodik Magyarországon, ez függetlenségi, szuverenitási kérdés. Úgy gondolom, hogy a magyar állam egyik legerősebb és legfontosabb feladata és felelőssége annak a meghatározása, hogy ki él az országban és kitartózkodik az ország területén” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A legtöbben arra számítanak, hogy a testület elutasítja majd a keresetet, de a kormány már előre közölte, hogy ebben az esetben sem fogadná be a menedékkérőket. Az Európai Bizottság magyarországi képviselője szerint ez válsághoz vezethet.

„Ha az a testület, amely a közösen hozott szabályok értelmezésére hivatott, az Európai Unió Bírósága meghozza a határozatát, és azt valaki nem tartja be, az valóban válsághelyzethez vezethet” – vélekedett Zupkó Gábor, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője.

A Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, Manfred Weber a döntés előtt közölte, elvárják, hogy minden ország tartsa tiszteletben az ítéletet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!