2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 20:30

Buda-Cash-ügy: parlamenti vizsgálóbizottságot állítana a Fidesz

2015. március 9., hétfő 17:05, frissítve: kedd 07:11

A kormánypártok az Országgyűlés költségvetési bizottságában nem vették napirendre a Buda-Cash-ügyet, a gazdasági bizottságban viszont igen, utóbbi testület a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok pénzügyminisztereit faggatta volna. A meghívott tárcavezetők közül egyedül Veres János jelent meg, de a kérdéseket ő sem várta meg.

Üres maradt a jegybankelnöknek és nemzetgazdasági miniszternek fenntartott szék az Országgyűlés költségvetési bizottságában. Matolcsy György és Varga Mihály meghallgatását a testület szocialista elnöke, Burány Sándor kezdeményezte a csődbe vitt Buda-Cash Brókerház ügyében. A kormánypárti többség azonban úgy döntött, hogy a bizottság nem illetékes, ezért a kérdést levette a napirendről. Szűcs Lajos, a költségvetési bizottság fideszes alelnöke szerint az esemény célja csak egy médiahekk volt.

A gazdasági bizottságban viszont téma volt a Buda-Cash. A kormánypárti többség három szocialista pénzügyminisztert is faggatott volna, de közülük csak Veres János jelent meg. „Itt egy politikai színjáték zajlik. A Fidesz pávatánca zajlik a mai napon is. A hazug módon, a Fideszre jellemző politikai bűnbakkereséssel próbálják a felelősségüket az elmúlt öt évben történtekről másra terelni” – mondta a volt pénzügyminiszter. A brókerházakat az első Orbán-kormány idején még kétévente kellett ellenőrizni. A szocialisták lazítottak a jogszabályon, azóta csak ötévente kötelező a revízió. „Ezzel az előírással a Fidesz egyetértett, azt megszavazta a parlamentben. Azóta kétszer is átdolgozta a kétharmados többség a törvényt, és mindvégig változatlan tartalommal szerepel a törvényben, tehát így tartják jónak, így tartják helyesnek” – tette hozzá Veres János.

Veres János, miután felolvasta előre megírt szövegét, távozott a teremből, így kérdéseket nem tehettek fel neki.

A Buda-Cash felügyelőbizottságának volt elnöke hagyta, hogy kérdezzék a bizottsági tagok. Antali Károly megerősítette, hogy már 2008-ban találtak hiányosságokat a brókerháznál. De hozzátette, hogy visszaélésekről nem értesült, ezért bizalma töretlen maradt a vezetésben. „Ezt a bizalmamat azzal is kifejeztem, hogy a saját pénzemet is ott tartottam. Tehát személyesen is érintett vagyok a dologban, de hát nyilván nem ez számít, mert rajtam kívül még sokan. Én csak ezt tudom tájékoztatásképp elmondani” – mondta Antali Károly.

Az ülés után a gazdasági bizottság elnöke, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető bejelentette, hogy a kormánypártok parlamenti vizsgálóbizottságot állítanak fel a Buda-Cash-ügy tisztázására.

Egymást tolvajozta a Fidesz és az MSZP

A parlament üléstermében is téma volt a Buda-Cash-ügy, a Fidesz és az MSZP kölcsönösen letolvajozta egymást. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője név szerint felsorolta a brókerháznak azokat a vezetőit, akik szerinte szorosan kötődnek a baloldalhoz. A Rogán Antal által említett adatok már ismertek voltak a Pestisrácok.hu internetes portál múlt pénteki cikkéből. „A szocialistákhoz kötődő brókercég brókerei és tulajdonosai először ellopták a cég ügyfeleinek pénzét, majd azt követően, mikor lehetőségük nyílt rá, eltüntették a keményen dolgozó kisemberek takarékszövetkezetekben, kisbankokban meglévő betétjeinek egy jelentős részét is” – mondta Rogán Antal.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese ellenkező előjellel emlegetett lopást napirend előtti felszólalásában. Lukács Zoltán szerint nem véletlenül alakultak akkor meg a Buda-Cashhez köthető regionális bankok, amikor a köztársasági elnök visszadobta a parlamentnek a takarékszövetkezetek államosításáról szóló törvényt. „Természetesen annál a banknál történtek legfőképpen ezek a lopások, amelyet másfél éve alakítottak, mégpedig a Fidesz bábáskodásával, aztán kiloptak belőlük százmilliárd forintot, és másfél év alatt tönkre is mentek. Elég nehéz lenne bebizonyítani azt, hogy egy bankból, amely másfél éve alakult, nyolc évvel ezelőtt lopták ki a pénzt” – mondta Lukács Zoltán.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!