2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény

,

2015. június 1., hétfő 16:50, frissítve: hétfő 19:04

Alaptörvény-ellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása – mondta ki mai döntésében az Alkotmánybíróság.

Az Ab állásfoglalása szerint alkotmányellenes a törvény kétharmados többséget igénylő részének feles többséggel való elfogadása. A jogszabály a Nemzeti Parkok védett természeti területeit is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez utalta, ezt is az alaptörvénnyel ellentétesnek mondta ki a testület. A törvénymódosítást még április végén fogadta el a parlament, a testülettől az államfő kért normakontrollt.

„Az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy az Országgyűlés 2015. 04. 28. ülésnapján elfogadott, az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény 1. szakasza, 3., 4., 5., 6., szakaszai, a 8. szakasz 2. és 3. bekezdése, valamint 13. szakaszának, a nemzeti földalapról szóló 2010. évi 87. törvény 38. szakasz 1., 2., 3. és 4. bekezdéseit megállapító részei az alaptörvény p cikk 1. bekezdésének és 21. cikkének a sérelme miatt alaptörvény-ellenesek” – ismertette a döntést Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság elnöke.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az Alkotmánybíróság döntésével bebizonyosodott, hogy semmilyen garancia nem lett volna arra, hogy a földalaphoz kerülő természetvédelmi területek szakszerű kezelése megmaradt volna. Szabó Rebeka, a párt szóvivője felszólította a kormányt a döntés tiszteletben tartására.

„Egészen elképesztő, hogy egy alkotmányellenes és a természetvédelemre súlyosan veszélyes törvényjavaslatot a Fidesz át tudott tolni az államigazgatáson. A természetvédelemért felelős miniszter javasolta ezt a törvényt és az Alkotmánybíróságnak kellett megállítani az ámokfutást. Mindenesetre most azt mondjuk, hogy mindenképpen fogadják el ezt a döntést és végre térjenek vissza ahhoz, hogy ne tegyék tönkre a magyar természetvédelmet” – mondta Szabó Rebeka, Zugló PM-es alpolgármestere.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!