2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

A rabok is bekapcsolódnak a kerítésépítésbe

2015. augusztus 4., kedd 20:00, frissítve: szerda 07:39

Rabok készítik a szerb–magyar határon épülő kerítés tartóoszlopait a dunaújvárosi vasműben. A kerítésépítéshez közben országszerte tart a közmunkások toborzása.

Fogvatartottak készítik a déli határon épülő vasfüggöny tartóoszlopait a Dunaújvárosi Vasműben. A határidő szoros, a kerítésnek a teljes, 175 km-es határszakaszon el kell készülnie augusztus 31-ig.

„Jelenleg 44 fogvatartott dolgozik itt, két műszakban. Amennyiben szükséges, és a megrendelés ezt megköveteli, természetesen tudjuk emelni az erőforrásokat, akár több műszakban több fogvatartottat is munkába tudunk állítani, be tudjuk vonni őket a foglalkoztatásba a munkáltatás ezen területén” – mondta el Balázs Péter, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka.

A terület országgyűlési képviselője büszke arra, hogy a kerítésépítésből a rabok is kiveszik a részüket. „Az elítéltekből fogvatartottá váló emberek 100 százalékát szeretnénk foglalkoztatni, jelenleg most 80 százalékon tartunk, és ez nagyon fontos majd a reintegrációjukban is, hiszen nagyon sokan itt tanulnak meg tulajdonképpen dolgozni” – fejtette ki Galambos Dénes.

A kerítésépítésen nemcsak rabok, közmunkások is dolgozhatnak. Bár a kormányszóvivő azt ígérte, senkit sem zárnak ki a közfoglalkoztatási programból, aki nem vállalja a munkát, az érdekvédő szervezet ezt másként tudja.

„A szociális ellátórendszerből teljesen kizárják őket egy évre” – állítja Csonka József. „A többség nem akarja vállalni, de ugyanakkor félnek is, hogy ha nem vállalják, akkor elesnek majd a későbbiekben a segélyüktől (...) Esztergomból, Balassagyarmatról és már Nyíregyházáról is toborozzák őket, és ezt ráadásul olyan szinten bentlakásos módon, hogy sátorban altatják őket, meg egyáltalán azt sem tudjuk, hogy az étkezésük meg a tisztálkodásuk hogy lesz megoldva, ki fogja ennek a költségeit állni” – teszi hozzá a Közmunkás Mozgalom a Jövőért szóvivője.

A toborzás folyamatos, van akit több száz kilométerről utaztatnának a déli határhoz. A Fidesz-frakció szóvivője elismerte, hogy a közmunkaprogram nem erre hivatott.

A rabok is bekapcsolódnak a kerítésépítésbe

Fotó: Máthé Zoltán / MTI


„Ez az átmeneti foglalkoztatási forma elősegíti azt, hogy az emberek a munkába kerüljenek vissza. Nem cél az, hogy a közmunkát kifejezetten ebbe az irányba tereljük, hogy csak műszaki határzárat építsenek az emberek közmunkából. Nyilván, hogy ha valahol csak ilyen munkalehetőség van, mert mást nem lehet számukra felajánlani, az egy helyzet egy bizonyos területen, de önmagában a közmunka nem erről szól” – fejtette ki Tuzson Bence.

A politikus közlése szerint a kerítés körülbelül 10 milliárd forintba kerülhet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!