2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 11:05

A buszközlekedést is megbénította a havazás

2015. február 7., szombat 18:17, frissítve: vasárnap 07:12

Baranyában csak ma hajnalban állt el a havazás. Egyes helyeken huszonnégy óra alatt több mint 40 centiméter hó esett. Pécsett egy időre le kellett állítani a helyi buszközlekedést a sűrű havazás miatt. A hó eltakarításával megbízott cég még irodai alkalmazottait is kirendelte dolgozni. A csúszóssá vált utakon több baleset is történt, de a katasztrófavédelmet főleg elakadt járművek miatt kellett bevetni.

Baranyában péntek reggel óta több mint 30 centiméter hó esett, a keleti Mecsekben még ennél is több, itt a 40 centimétert is meghaladta a hó vastagsága. A sűrű hóesés miatt Pécsett egy időre a tömegközlekedés is megbénult, az utasok hiába várták a buszokat. „Ez 37 percig állt fönn. A vonalon tartózkodó autóbuszoknak azt az utasítást adtuk, hogy a következő megállóhelyig, illetve a végállomásig vagy a fordulóállomásig közlekedjenek, és ott álljanak meg. Nagyon sok útszakaszon a forgalmat keresztbe állt gépjárművek akadályozták, és addig rendeltük el ezt az átmeneti technikai szünetet, amíg a hóeltakarítás zajlott” – mondta Léhmann Ferenc, a Tüke Busz Zrt. forgalmi és ellenőrzési vezetőhelyettese.

Egyes hegyi járatok még szombat délután is csak rövidített útvonalon közlekedtek. A megyeszékhelyen az utak és közterületek tisztításával megbízott cégnél még az irodai dolgozókat is munkába kellett állítani.

„A rendkívüli hóhelyzetre való tekintettel kibővítettük a kézi síkosságmentesítésben lévő erőforrásainkat, ami azt jelenti, hogy a szerződött vállalkozókon túl a Biokom saját állománya is kiment az esti órákban havat lapátolni. Így összesen közel háromszázan voltunk kint. A saját erőforrásainkon túl a parkerdei állomány, a műszaki csoport és az irodista munkatársak is kint voltak a helyszíneken” – fogalmazott Lóczi Szidónia, a Biokom Kft. pr-munkatársa.

A katasztrófavédelemnél csaknem hetven hivatásos tűzoltó dolgozott egész nap. „Tizennyolc műszaki mentést igénylő esetben kellett beavatkoznunk nyolc gépjárművel és harmincnyolc tűzoltóval. Munkánkat két önkéntes tűzoltó-egyesület is segítette. Jellemzően kamionok, buszok, valamint személygépjárművek akadtak el a hóban, amelyeken segítenünk kellett. Egy esetben volt, hogy fa korlátozta a forgalmat, amelyet el kellett távolítaniuk a tűzoltóknak. Személyi sérülés egy esetben történt: Mohácson egy személygépjármű villanyoszlopot döntött ki, a gépjármű vezetőjét kórházba kellett szállítani” – nyilatkozta Sárkány Sándor, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője.

A Tolna megyei Bonyhád közelében délelőtt két személyautó frontálisan ütközött a latyakos és jégbordás hatos úton, az egyik sofőr a helyszínen életét vesztette.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!