2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Vízummutyi: „a Fidesz állami szintre emeli a korrupciót”

2017. február 8., szerda 19:05, frissítve: szerda 21:41

Kétes hátterű orosz üzletemberek ezreinek szerzett schengeni vízumot az Orbán-kormány egykori agrárattaséja. Az ügyre úgy derült fény, hogy az LMP évekig perelt a belső vizsgálati anyagokért. Szél Bernadett társelnök most büntetőfeljelentést is tesz. A jogosulatlan vízumszerzés több uniós tagállamnak is feltűnt, de a külügyminisztérium ezt eltitkolta, még feljelentést sem tettek az ügyben.

Egy tízoldalas jelentésért perelt évek óta az LMP-s Szél Bernadett. A fejlécén is látszik, hogy a jegyzőkönyv még 2013-ban készült. A főszereplő Kiss Szilárd, az Orbán-kormány egykori agrárattaséja. A férfi korábban többször is megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, később az is kiderült, több orosz alvilági figurát és prostituáltat segített vízumhoz.

A vizsgálati anyag szerint a moszkvai német nagykövetség jelzett a visszaélésekről egy orosz állampolgár ügyével összefüggésben. Az illető a Tarsoly Csaba vezette Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. meghívására kapott schengeni vízumot, Németországból akart Svájcba átjutni. Azt nem tudni, járt-e Magyarországon, mert Tarsolyt hiába kérdezte akkor a külügy.

A vízumokat Kiss Szilárd intézte, borászati cégén, a Monte Tokaj Kft.-n keresztül hívta meg az oroszokat, a jelentés szerint négyezret. Üzleti célú schengeni vízumot kaptak, amellyel azonban nem is jártak Magyarországon. A jelentésben „visashoppingnak” nevezik a tömeges vízumkiadást, amelyeket: „tisztázatlan anyagi hátterű és foglalkozású orosz állampolgárok kaptak, személyes megjelenés nélkül, 4-5 óra alatt. A magyar fél gyakorlatilag azt sem tudta, kiknek állítják ki a beutazási engedélyeket. Ha pedig a konzulok ezt szóvá tették, nem egyszer megfenyegették őket.”

„Több miniszternek kell magyarázatot adnia viselt dolgaira. Egyrészt Szijjártó Péternek, hogy miért hagyta futni ezt az embert, másrészt Fazekas Sándornak, hogy miért olyan fontos neki Kiss Szilárdnak a személye meg a munkája, hogy ilyen háttérrel is fölvegye ezt az embert a minisztériumába, harmadrészt pedig az egész Orbán-kormánynak, hogy miről szól az a keleti nyitás, amely úgy kezdődik, hogy szakmányba adunk schengeni vízumokat illegális körülmények között orosz embereknek” – közölte Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

Miután a visszaélések kiderültek, Kiss Szilárdot eltávolították a külügyből, az agrárminiszter viszont nem rúgta ki megbízottját, papíron Kiss Szilárd maga mondott fel.

Egy másik ügyben, egy takarékszövetkezet megkárosítása miatt már bírósági eljárás folyik ellene. A vízumkiadások miatt viszont sem a Martonyi János, sem a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium nem fordult a hatóságokhoz. Eddig.

– A jelentésben foglalt események jóval azelőtt történtek, hogy én a Külgazdasági és Külügyminisztérium környékén bármilyen módon feltűntem volna. A jelentésben említett Kiss Szilárddal soha nem dolgoztam együtt, ő azóta nem dolgozik a minisztériumban, hogy én itt vagyok. Amióta én vezetem ezt a minisztériumot, azóta ilyen visszaélések nincsenek.
– Ezt az ügyet akkor nem vizsgálják tovább? Nem tesznek feljelentést?
– A dokumentumot átadtuk a rendőrségnek.
(Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter)

De hogy mikor adták át, azt nem tudni. A Jobbik szerint súlyos korrupciós és nemzetbiztonsági kockázata van az ügynek, ezért kezdeményezik, hogy hívják össze a parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottságait.

„A Fidesz-kormánynak a gyakorlatára világít rá ez az ügy, messze túlmutat önmagán, hiszen azt bizonyítja újfent, hogy a Fidesz pénzért mindenre képes, és állami szintre emeli a korrupciót, hiszen az, amit Kiss Szilárd csinált a moszkvai magyar nagykövetség konzulátusán, azt Rogán Antal nagyban csinálta a letelepedési kötvényekkel” – jelentette ki Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő.

A moszkvai vízumkiadást egyébként a botrány után Kiss Szilárd barátnőjének és Tarsoly Csabának a közös cége vette át egy időre, a Quaestor-botrány kirobbanásáig.

Az ügyben LMP-s Szél Bernadett büntetőfeljelentést tesz hivatalai visszaélés és vesztegetés gyanújával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!