2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Vida Ildikó nem kapott érdemi választ

,

2014. november 10., hétfő 15:00, frissítve: hétfő 17:07

Felkereste az amerikai nagykövetséget az adóhivatal elnöke, hogy megismerhesse azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján az Egyesült Államok kitiltotta őt korrupció miatt. Vida Ildikó azonban nem tudott meg semmi érdemit.

Az amerikai nagykövetségen szerette volna megismerni az adóhatóság elnöke a korrupciós vádat megalapozó bizonyítékokat. Vida Ildikó előzetes értesítés nélkül, jogi képviselője, Futó Barnabás kísértében érkezett délelőtt az Egyesült Államok diplomáciai kirendeltségére. Az iratbetekintés előtt emlékeztetett arra: a neve hamarabb megjelent a sajtóban, mint ahogy a nagykövetséget ideiglenesen vezető ügyvivő hivatalosan tájékoztatta volna a magyar nyilvánosságot a kitiltási ügyről.

Vida Ildikó megerősítette a Hír TV-nek, hogy az amerikai beutazási tilalom másokat is érint az adóhatóságnál, de neveket ezúttal sem mondott.

– Megdöbbentő számomra, hogy egy jogállamban ilyesmi lehetséges, valakire ujjal mutatnak, kvázi kabátlopási ügyről van szó. És nem a bizonyítékokat követeljük, ami alapján bármilyen eljárás indítható lenne, hanem az érintett személyeket mocskoljuk. Én és a munkatársaim is, de az egész adóhivatal bármikor bármilyen szakmai vizsgálat elé áll – közölte Vida Ildikó.

Az amerikai ügyvivő éppen távozott volna a nagykövetségről a NAV elnökének érkezésekor, de végül visszafordult és irodájában fogadta Vida Ildikót. André Goodfriend azt mondta, nem számított a látogatásra, amikor pedig felismerte az adóhatóság elnökét, azt gondolta, nem őt, hanem valaki mást kereshetnek az amerikai nagykövetségen.

„Most volt egy kis szabadidőm, ezért jöttem ki, most kellemes egy kicsit kint lenni. Ha találkozni akartak velem, akkor arra most jó ez az időpont, mert most van egy kis időm” – fogalmazott André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

Vízumkérelemről van szó?

Hiába próbálta megismerni az amerikai nagykövetségen az adóhatóság elnöke a korrupciós vádat megalapozó bizonyítékokat. Vida Ildikó és jogi képviselője a Hír TV-nek elmondta, semmilyen iratanyagot nem kaptak, az amerikaiak nem voltak hajlandóak tényekkel, bizonyítékokkal alátámasztani a kitiltás alapjául szolgáló vádakat. Futó Barnabás szerint nevetséges a fordított bizonyítási eljárás, amely szerint a NAV elnökének kellene bebizonyítania, hogy semmilyen korrupciós ügyben nem vett részt.

– Semmilyen iratanyagot nem kaptunk, tudniillik hiába kértük, hogy valamilyen tényekkel, bizonyítékokkal támasszák alá azt, hogy miért lenne érintett korrupcióval az én ügyfelem, ők erre nem voltak hajlandóak. Azt mondták, hogy folytassunk le egy vízumeljárást. Fordított bizonyítás van, mint Magyarországon, szerintük mi bizonyítsuk be azt, hogy tulajdonképpen nem lehet ilyen bűncselekménnyel gyanúsítani vagy vádolni az  ügyfelemet. Őket az, úgy látszik, különösebben nem érinti, hogy a legfőbb ügyész is nyilatkozott, semmiféle eljárás nincsen az ügyfelemmel szemben – fogalmazott Futó Barnabás.

Vida Ildikó az amerikai nagykövetségen azt az információt kapta, hogy egy vízumkérelmi ügyről van szó, ami azt jelenti, hogy a NAV elnökének vízumkérelmet kell beadnia, és meg kell várnia, hogy a beutazáshoz szükséges vízumot megkapja-e. Vida Ildikó arról tájékoztatta a Hír TV-t, hogy még konzultál jogi képviselőjével a vízumkérelem beadásáról.

A nagykövetségen azt is elmondták Vida Ildikónak, hogy a korrupciós botrányban Horváth András, a NAV volt dolgozója által kirobbantott NAV-botrány is benne van. A NAV elnöke azonban közölte, hogy ezzel kapcsolatban rendőrségi eljárás van folyamatban.

André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője nem tudta, hogy rendőrségi eljárás van a Horváth-ügy miatt. Egyébként Vida Ildikónak csak úgy sikerült beszélnie André Goodfrienddel, hogy az ügyvivő épp sétálni indult a jó időre hivatkozva, amikor összetalálkozott a NAV-elnökkel.

Vida Ildikót is megilleti az ártatlanság vélelme

Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, így a NAV elnökét is – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az amerikai kitiltási üggyel összefüggésben. Varga Mihály a Magyar Televízió reggeli műsorában hangsúlyozta, nem lát okot Vida Ildikó felmentésére, mivel sem konkrét ügy, sem konkrét vád nincs. Bővebben »»»

A magyar kormányt október elején tájékoztatta az amerikai nagykövetséget ideiglenesen vezető ügyvivő arról, hogy magyar kormánytisztviselőket és kormányhoz közelálló személyeket tiltottak ki korrupció miatt. Azóta sem tudni, hogy kikről van szó. Az Egyesült Államok nem hajlandó megnevezni az érintetteket, és átadni az ellenük szóló bizonyítékokat a magyar kormánynak. Az amerikaiak arra hivatkoznak, hogy jogrendjük tiltja a részletek ismertetését.

A kitiltások alapjául egy 2004-es elnöki proklamáció szolgál, amelyet George W. Bush hozott. A proklamáció alapján az amerikaiaknak elég annyi a korrupcióhoz, ha egy külföldi közhivatalnok vagy volt közhivatalnok anyagi értéket vagy bármilyen egyéb előnyt elfogad. A magyar jogrend szerint viszont a korrupciónak törvényi feltétele, hogy az elfogadott előny jogtalan legyen. Jogi szakértők szerint a proklamációra hivatkozva az amerikaiak korrupció vádjával minden olyan külföldi személyt kitilthatnak, akik szerintük az Egyesült Államok érdekeit sérti

Rogán: Magyarország nem Guantánamo

Magyarország nem Guantánamo, ahol bizonyítékok nélkül lehet ítéletet hozni – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a parlamentben. Rogán Antal azt mondta: az amerikai ügyvivő szavahihetősége kérdőjeleződött meg, ugyanis hiába ígérte korábban, a NAV elnökének sem mutatták be a nagykövetségen a korrupcióra utaló bizonyítékokat.

– Nem mondtak ilyet a közvéleménynek, nem mondtak ilyet a parlamentnek, nem mondtak ilyet a kormánynak és nem mondtak ilyet az érintettnek. Ennek alapján arra kell gondolnunk, hogy ilyen konkrétumok nincsenek. És azt gondolom, azt mindannyiunknak ki kell mondanunk, Magyarország nem Guantánamo, itt nem lehet senkit vádolni bizonyítékok nélkül. Nem lehet vádaskodni konkrétumok nélkül, az amerikai ügyvivő ma nem bizonyult szavahihető embernek – mondta Rogán Antal

Vona: Önök a korrupció pöcegödrében lábtempóznak

A Jobbik elnöke szerint viszont nem az a kérdés, hogy Vida Ildikónak le kell-e mondania, hanem az, hogy a kormánytagok közül kinek kell távozni. Vona Gábor napirend előtti felszólalásában a kitiltási ügyet összefüggésbe hozta az ukrán válsággal és az orosz–amerikai szembenállással. Az ellenzéki politikus szerint a korrupciós vádat azért kellene tisztázni, hogy ne növekedjen Magyarországon a nemzetközi befolyás.

– Már régen nem az a kérdés, hogy Vida Ildikónak le kell-e mondania, és mikor, hanem hogy önök közül, a kormány tagjai közül ki fog lemondani. És mikor Idáig dagadt ez a botrány! Önök azt hiszik, az emberek úgy érzik, a korrupció árnya icipicit rávetült a kormányra? Ez nem igaz, az emberek azt látják, önök a korrupció pöcegödrében lábtempóznak, hogy nehogy elsüllyedjenek teljesen – fogalmazott Vona Gábor.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!