2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:25

Véres oszlatás: "vérlázító az ügyészségi határozat"

2013. február 18., hétfő 21:35, frissítve: kedd 07:24

Vérlázítónak nevezte az ügyészségi határozatot Völgyesi Miklós, aki szintén terrorcselekmény gyanújával tett feljelentést a 2006-os véres tömegoszlatással kapcsolatban.

A Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott bírája Rájátszás című műsorunkban azt mondta: szerinte a jelentések és a felvételek alapján egyértelmű, hogy 2006-ban a hatóságok célja a megtorlás és a megfélemlítés volt, ráadásul az is bizonyított, hogy a rendőrség olyan fegyvereket használt, amelyek nem voltak rendszeresítve.

„Az ügyészségi határozat tévutakon jár – mondta Völgyesi Miklós. – A határozat először is a terrorcselekmény vonatkozásában itt valami nemzetközi fejlődésről, jogfejlődésről beszél. Kérem, a magyar törvény azt írja, hogy többek között terrorcselekmény az, amikor a hatalom élet-, testiépség-sértő cselekményeket, erőszakos cselekményeket követ el, ráadásul fegyveresen és ezzel célja a lakosság megfélemlítése, az kérem a magyar jog szerint terrorcselekmény” – tette hozzá a Legfelsőbb Bíróság volt tanácsvezetője.

Mint ismert: nem minősült terrorcselekménynek a 2006-os véres tömegoszlatás az ügyészség szerint. A hatóság bűncselekmény hiányában szüntette meg a nyomozást abban a büntetőügyben, amelyben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt és a rendőrség akkori vezetőit jelentették fel magánszemélyek. A feljelentők közül ketten a Közhatalom Jogsértettjeinek Egyesülete nevében jártak el, egyikük a Kossuth téri tüntetésekről ismert Gonda László.

A Központi Nyomozó Főügyészség debreceni regionális osztálya több mint húsz oldalon keresztül indokolta meg döntését. A határozat szerint nincs arra bizonyíték, hogy a tömegoszlatás rendőri parancsnokainak szándéka a kormányellenes tüntetők elrettentése volt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!