2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Vége a fotelforradalmár időszaknak” – sátrakat húztak a tüntetők a CEU előtt

2017. május 21., vasárnap 17:21, frissítve: vasárnap 22:45

Ismét több ezren vonultak utcára a fővárosban, hogy a lex CEU és a civiltörvény elfogadása ellen tiltakozzanak.

A tömeg 17 órakor gyülekezett a Műegyetem rakparton, ahonnan a Kossuth térre vonultak. „Maradjon a CEU Budapesten, a civilek maradjanak Magyarországon, Magyarország pedig maradjon az Európai Unióban” – ez a mottója a tüntetésnek. A rendőrség biztosította a rendezvényt, amelyen több ezren vannak, atrocitás nem történt. A tüntetők a CEU Nádor utcai épülete elé vonultak, ahová sátrakat állítottak fel. Azt mondták, addig nem mennek el, amíg a kormány vissza nem vonja az egyetemet ellehetetlenítő törvényt.

A Kossuth téren folytatódtak a beszédek. Itt a többi között felszólalt Vágó Gábor, az LMP-ből kivált korrupciós aktivista és Lengyel Máté, a Cambridge-i egyetem és a CEU oktatója is. Előbbi úgy fogalmazott: „az egész ország ne legyen olyan, mint Felcsút”. Hozzátette: „a lopás akkor is lopás, ha törvénybe foglalják”. A tüntetők a telefonkészülékeik világításával jelezték, hogy kiállnak a sajtó mellett is.

A vonuló tömeghez út közben is rengetegen csatlakoztak. A demonstráción minden generáció képviselteti magát. Többeken egy piros tábla van, amire az van írva, hogy civil. Sokan pedig táblákkal készültek. Folyamatosan skandálják, hogy: „nem hagyjuk.”

A Műegyetem rakpartnál beszédet mondott a KDNP-ből nemrég kilépett Lukács Katalin. „Következetesen ki kell állnunk elveinkért. meg kell követelni politikusainktól a tisztességet és magunknak is tisztességgel kell elvégeznünk a munkánkat. Ha elvszerűek, tisztességesek és határozottak vagyunk, akkor a legtöbb szavazatot szerezni akaró pártnak is elvszerűnek és tisztességesnek kell lennie” – fogalmazott.

A tüntetésen megjelent Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a PM miniszterelnök-jelöltje is. Az ellenzéki politikus örömmel konstatálta a tömeget. Úgy fogalmazott: végre vége a fotelforradalmár időszaknak. A megmozdulásról úgy vélekedett, hogy azok az Orbán-kormány koporsójába vert szögek. Szerinte ezt a tömeget képviselni kell, és ha az új generációs pártok össze tudnának állni, akkor nemcsak az Orbán-kormányt, hanem az elmúlt 27 évet is le tudják váltani.

A tüntetés egyik szervezője a Hír TV-nek elmondta: azt szeretnék elérni, hogy a kormány még az uniós szankciók előtt vonja vissza az egyes civil szervezeteket megbélyegző és az egyetemet ellehetetlenítő jogszabályt is.

„Azért tüntetünk, mert a magyar kormány szabályos hadjáratot indított a szabadság még létező intézményei ellen, vagyis a jövőnk ellen, és erre szeretnénk felhívni a figyelmet. A lex CEU, a civilek elleni törvény, az EU-ellenes kampány, a szabad média maradéka elleni háború mind olyan akció, amelyet egyszerűen nem hagyhatunk, és erre két válaszlehetőséget látunk. Vagy a passzivitás, a beletörődés vagy pedig a közös, aktív kiállás Magyarország jövőjéért. Mi az utóbbit választottuk, és úgy látjuk, hogy amíg a kormány nem hátrál, addig mi sem ülhetünk ölbe tett kézzel” – nyilatkozta László Luca, a tüntetés szervezője, az Oktatási szabadságot! csoport tagja.

A fővárosihoz hasonlóan Pécsett is kormányellenes tüntetést tartottak. A Baranyai megyeszékhelyen 100-150 -en vonultak utcára. ahol bárki elmondhatta véleményét a kormány politikájáról. A demonstráción felszólalt az Együtt alelnöke, Berkecz Balázs, és több civil szervezet képviselője is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!