2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Válságkezelés: egyetért Orbán és Tusk

,

2016. szeptember 24., szombat 12:39, frissítve: szombat 17:01

Egyetért Orbán Viktorral az Európai Tanács elnöke a migrációs válság megoldásában. Donald Tusk is az unió külső határainak védelmét szorgalmazta. A görög migrációügyi biztos viszont továbbra is a szolidaritásról és a menekültek befogadásáról beszélt érkezésekor.

Érkeznek a politikusok a bécsi migrációs konferenciára. Az osztrák kancellár által összehívott csúcstalálkozón az úgynevezett nyugat-balkáni útvonal által érintett országok vezetői tanácskoztak. Az Európai Tanács elnöke szerint a migránsválság megoldásának egyik legfontosabb eleme az unió határainak ellenőrzése és a balkáni útvonal lezárása.

„Ma azt kell megvitassuk, hogy hogyan tudjuk erősíteni az intézkedéseink hatékonyságát. Azt kell megerősítenünk politikai és gyakorlati értelemben is, hogy az illegális migráció nyugat-balkáni útvonalát véglegesen lezárjuk” – mondta Donald Tusk.

Az Európai Bizottság migrációügyi biztosa azonban inkább a közös felelősségvállalást, azaz a migránsok befogadásának elsődlegességét szorgalmazta. A görög politikus azt hangoztatta, hogy a szolidaritás az Európai Unió egyik alapértéke, ami alól nem húzhatja ki magát senki.

„A migrációs kihívásokra közös és európai megoldást kell találjunk. Biztos vagyok abban, hogy ma, miután megvitattuk a fontos kérdéseket, úgy kell kijönnünk, hogy szolidaritást mutatunk egymás iránt. És az elkeseredett migránsok felé is emberséggel és méltósággal fordulunk. Ahogy korábban is mondtam, ez egy nagyon fontos találkozó. Hadd mondjak el valamit, miután mindenki szolidaritásról beszél Európában. A szolidaritás nem választható menüpont. A szolidaritás és a felelősség is alapvető érték és alapelv. Nemcsak erkölcsi, de jogi alapelvek, amiket világosan kimondanak az Európai Unió alapszerződései is” – közölte Dimitrisz Avramopulosz.

A konferencián részt vesz Angela Merkel német kancellár is, Magyarországot Orbán Viktor képviseli.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!